• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšen Franc Kos zbog zločina u Srebrenici

Franc Kos, osumnjičen za zločine u Srebrenici, uhapšen je u Osijeku u Hrvatskoj, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

 Uhapšen Franc Kos zbog zločina u Srebrenici  Izvor: MONDO

Tužilaštvo BiH obaviješteno je da je u ponedjeljak naveče na području Hrvatske na graničnom prelazu u blizini Osijeka uhapšen Franc Kos, bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), osumnjičen za krivično djelo genocida na području Srebrenice u julu 1995. godine - potvrđeno je u ovoj instituciji.

Tužilaštvo BiH je hitno podnijelo pravosudnim organima Hrvatske zahtjev za izručenje Kosa pravosudnim organima BiH.

Franc Kos biće danas izveden pred Županijski sud u Vukovaru radi određivanja ekstradicijskog pritvora, javlja dopisnik Srne iz Zagreba.

Kos je uhapšen u ponedjeljak naveče na ulasku u Hrvatsku pola časa prije ponoći na graničnom prelazu Bajakovo u Hrvatskoj.

Portparol Vukovarsko- sremske policije Krunoslav Žgela izjavio je Srni da je Kos kontrolisan kao putnik u autobusu srpske registracije kada je utvrđeno da je za njim raspisana međunarodna potjernica na zahtjev Tužilaštva BiH na osnovu koje je uhapšen.

Ranije danas, advokat Duško Tomić izjavio je da ga je lično Franc Kos obavijestio da je uhapšen u  Hrvatskoj, i pozvao ga da mu bude branilac.

Prema Tomićevim riječima, Kos je uhapšen na osnovu crvene Interpolove potjernice, a osumnjičen je za najteža krivična djela genocida i egzekucije zarobljenika.

Tomić kaže da će predložiti Kosu da traži izručenje u Sud BiH u Sarajevu, s obzirom da je optužen u Sloveniji, Hrvatskoj i u BiH.

Prema njegovim riječima, Kos je izvjesno vrijeme poslije rata živio u Bijeljini pod imenom Branimir Mirić.

Tužilaštvo u Sarajevu je na osnovu saslušanja svedoka u Haškom tribunalu ranije uložilo zahtjev za otvaranje istrage protiv desetorice osumnjičenih za genocid u Srebrenici, među kojima je i Kos.

Kos je osumnjičen da je kao pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS, lično učestvovao u ubistvima bošnjačkih muškaraca i dječaka nakon pada zastićene zone Srebrenica u julu 1995. godine, stoji u saopštenju za javnost Tužilaštva BiH.

Ime Franca Kosa pojavljuje se u zapisnicima sa brojnih svedočenja pred Haškim tribunalom u kojime se on tereti za ubistva muslimana u Srebrenici. Poznat je pod nadimkom Slovenac ili Žuća.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE