• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najniža plata 410 KM, Mišićeva nezadovoljna

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS dogovoreno je da će najniža plata u RS u 2018. godini biti 410 KM. To je povećanje za 15 KM jer je do sada, kao što je poznato, najniža plata u RS bila 395 KM.

 Dogovor oko najniže plata u RS ostao u sjeni emotivnog obraćanja Ranke Mišić Izvor: MONDO arhiva
Ilustracija
Izvor: MONDO arhiva

Međutim, konferencija za novinare po okončanju sjednice ovog savjeta na kojoj je ozvaničen spomenuti iznos, ostala je u sjeni prilično emotivnog obraćanja predsjednice Saveza sindikata RS Ranke Mišić.

Kasnila je na početak press konferencije, a prije njenog dolaska, iz nadležnog ministarstva i Unije udruženja poslodavaca RS su kazali kako ne znaju šta je razlog njenog nedolaska.

"Pozvana je na konferenciju, ali gospođa Mišić je takva kakva je, nepredvidiva. Svi smo zajedno najnižu platu usaglasili i predložili Vladi RS koja to konačno usvaja", kazao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Međutim, Mišić je kazala da joj nije precizirana satnica i mjesto na kojem će biti konferencija za novinare.

"Postigli smo kompromis da najniža plata iznosi 410 KM. Sindikat je tražio 418 KM ili 50 odsto prosječne plate, a dobili smo 49 odsto. Dakle, nismo dobili šta smo tražili. Lično sam jako nezadovoljna i ponižena. Javnost ne vidi kako teku ti pregovori, a nije nimalo prijatno jer se radi o parama. Ponižena sam i... Nije ni bitno, koliko je bitno da smo malo pomakli tu platu. Međutim, najproduktivniji radnici nam odlaze. Ja ne želim da takvo tržište reguliše radnu snagu", kazala je Mišić gotovo na rubu suza.

Ona se osvrnula i na činjenicu da su predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS i ministar rada RS iz iste, Socijalističke partije.

"Ministarstvo rada RS nam nije bilo od nikakve pomoći. Ja sam po prirodi ljevičar i učena sam da su ljevica i socijalisti bili na istoj strani. Pozivam ministra da pozove svog partijskog druga, da napravimo iskorak", istakla je Mišić.

Kritikovala je i nepostizanje dogovora oko Opšteg kolektivnog ugovora u RS.

"Nije mi svojstveno da govorim sa emocijom, ali otelo se. Imamo ozbiljan problem. RS nema opšti kolektivni ugovor i ne znam da li ćemo ga imati. Dali smo sve od sebe, ali moć nije u našim rukama. Bojim se da se moć u u rukama Vlade RS i poslodavac neće dugo zadržati jer radnici nam odlaze i 410 KM ih neće zaustaviti", rekla je Mišić.

Škrebić je istakao da njegova partijska pripadnost sa ovim nema veze i da poslodavcima nije problem najniža plata, nego prava koja iz nje proističu.

Ministar rada RS Milenko Savanović je istakao da se „mora shvatiti gdje živimo“.

"Želje su jedno, a realnost drugo. Govoriti da ministarstvo nije bilo od koristi u najmanju ruku nije korektno", naglasio je Škrebić.

U RS oko 16.000 radnika prima najnižu platu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE