• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zloupotreba OS BiH na sahrani Delića

SRS RS najoštrije osuđuje zloupotrebu Oružanih snaga (OS) BiH prilikom sahrane osuđenog ratnog zločinca Rasima Delića.

 Zloupotreba OS BiH na sahrani Delića Izvor: MONDO

Srpska radikalna stranka (SRS) Republike Srpske (RS) poziva srpske predstavnike u zajedničkim institucijama BiH da pokrenu inicijativu za smjenu ministra odbrane Selme Cikotića, a vladajuću većinu u Narodnoj skupštini RS poziva da, u skladu sa Zakonom o referendumu u RS, koji je danas u Ustavnom sudu RS dobio "zeleno svjetlo", odmah i bez odlaganja raspišu referndum o vraćanju nadležnosti iz domena odbrane na nivo RS u skladu sa izvornim principima Dejtonskog sporazuma.

"Skandalozna instrumentalizacija Oružanih snaga BiH otvara mnoga suštinska pitanja, a prije svega ono ko komanduje vojnom silom u BiH", saopšteno je iz SRS RS.

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da je očekivano to što je ratni komandant Armije BiH Rasim Delić, koji je osuđen za ratni zločin, sahranjen uz najviše vojne počasti i u prisustvu visokih vojnih i politički funkcioneri, ali da nije očekivano da ti isti naprave opšti delirijum od toga što je on dočekao Biljanu Plavšić kada je izašla iz zatvora.

"Ne vidim u tome ništa posebno, to je očekivana stvar. Ali, nije očekivano da naprave opšti delirijum kada sam ja dočekao bivšu predsjednicu RS kada se vratila iz zatvora i od toga naprave čitavu `svjetsku politiku`, a da smatraju da je sasvim normalno da se oni pojave na takvim mjestima. Ali, to pripada njima", rekao je Dodik novinarima u Laktašima.

Dodik je naglasio da je Plavšićeva njegov prijatelj i da će se i dalje sa njom susretati.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga (OS) BiH general-pukovnik Miladin Milojčić smatra da tok i način sahrane generala i bivšeg komandanta Armije BiH Rasima Delića "otvara jedno vrlo teško pitanje, jer u budućnosti može biti još takvih slučajeva".

"Kao načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH tokom prethodne sedmice bio sam u službenoj posjeti Generalštabu Armije Makedonije i mene nije niko konsultovao o toku i načinu, kao i o ustupanju prostorija, kapaciteta i resursa Oružanih snaga BiH u vezi sa sahranom generala Rasima Delića", izjavio je general-pukovnik Miladin Milojčić u utorak u Doboju.

Ratni komandant Armije BiH general Rasim Delić, koji je u Hagu osuđen za ratne zločine mudžahedina u BiH, sahranjen je u ponedjeljak u Sarajevu uz najviše vjerske i vojne počasti.

Grob Delića na šehidskom groblju Kovači obezbjeđuju veterani u ratnim uniformama nekadašnje Armije BiH, a počasni plotun ispalilili su pripadnici bošnjačke komponente Oružanih snaga BiH.

Dženazu je predvodio poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić, a sahrani je prisustvovalo nekoliko hiljada građana iz svih krajeva Federacije, najviši zvaničnici tog entiteta i bošnjački funkcioneri u zajedničkim organima BiH.  

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE