• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ostanak viza pojačava evroskepticizam

Neodobravanje bezviznog režima pojačaće evroskepticizam u BiH, izjavio premijer RS Dodik.

 Dodik: Ostanak viza pojačava evroskepticizam Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da je BiH ispunila sve tražene tehničke uslove za ukidanje viznog režima i da bi njegovo neodobravanje u najavljenom roku pojačalo već prisutni evroskepticizam u BiH, te pokazalo da Evropa ne igra fer igru.

"Ukoliko bezvizni režim ne bude odobren kada je to predviđeno, onda to znači da Evropa ne igra fer ulogu i igru i mi ćemo iz toga izvući pouke. Mislim da je evrooptimizam u BiH u krizi i da će eventualno uskraćivanje bezviznog režima za građane, nakon ispunjenih svi uslova, samo još više pojačati evroskepticizam koji je dominantan", rekao je Dodik novinarima u Laktašima.

Reagujući na izjavu potpredsjednika Odbora za Albaniju, BiH, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo u parlamentu Evropske unije Jelka Kacina, da će vize za BiH biti ukinute u decembru, Dodik je rekao da Evropa treba da "skine takve likove" sa pažnje nad ovim prostorom, jer oni nisu prihvaćeni.

"Kacin u percepciji mnogih, a prije svega Srba, igra negativnu ulogu, jer je doprinio davanju sasvim druge dimenzije ratu u bivšoj Jugoslaviji. Mislim da on i dalje vodi neki svoj rat", kaže Dodik.

On je napomenuo da je za Jelka Kacina čuo i upoznao ga kao portparola ratnih operacija u Sloveniji, čovjeka koji je direktno uticao na raspirivanje rata u bivšoj Jugoslaviji, a koji se sada pokušava ponašati kao "evropejac", dodavši da je to "njegov problem".

Premijer RS Dodik rekao je da se on nema za šta izvinjavati, s obzirom da su to 2004. godine u ime entitetskih insitutucija učinili tadašnji predsjednik RS i Vlada RS, te da bi sada drugi trebalo da se izvinu Srbima.

"Predsjednik RS i Vlada su 2004. godine učinili izvinjenje u ime RS. To se jednom čini. Za nas je time definitivno stavljena tačka. RS bi izgleda trebala svaki dan i svake sedmice nekome da se izvinjava, a ako to radite svaki dan, onda to ništa ne znači. Očigledno da se igra jedna pokvarena igra o tom pitanju", rekao je Dodik novinarima u Laktašima.

Prema njegovom mišljenju, osnovno je pitanje zašto ni nakon šest godina od izvinjenja zvaničnika RS, niko nije našao za shodno da se izvini za stradanja Srba, koja su se desila u Dobrovoljačkoj, Brčanskoj malti, Gradini i drugim mjestima.

"Niko se za te zločine nije izvinio. Očigledno je da se pokušava zadržati priča `Oni su krivi kolektivno i moraju svaki dan kada ustanu, da se izvine da bi uopšte postojali`. Naravno da to ne ide tako. Ja nemam potrebe da se nikome izvinjavam ni za šta", poručio je Dodik.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE