• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krivična prijava protiv novinara FTV-a

"Kroacija libertas" podnijela je Sipi krivičnu prijavu protiv više novinara FTV-a i urednika magazina "60 minuta" Bakira Hadžiomerovića.

 Krivična prijava protiv novinara FTV-a Izvor: MONDO

Ova nevladina organizacija podnijela je prijavu i protiv osoba zaposlenih u Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka, zbog kršenja Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH.

U krivičnoj prijavi navodi se da u prethodnih godinu dana novinari i urednici u političkom magazinu "60 minuta“ FTV konstantno objavljuju fotografije građana, podatke o mjestu i vremenu rođenja, trenutnim prebivalištima, jedinstvenom matičnom broju i druge podatke preuzete sa softvera nekadašnjeg CIPS-a, a danas Agencije IDEEA, koja je pod jurisdikcijom Ministarstva civilnih poslova BiH.

"Kako je riječ o `strogo zaštićenim` podacima, čiji je sadržaj tajan za javnost izuzev kada je riječ o policijskim istragama, smatramo da je prekršen Zakon o zaštiti ličnih podataka građana čije se slike, podaci ili bilo koji segmenti ne smiju koristiti izvan zakona i okvira IDEEA", ističu iz Kroacije libertas.
Iz ove nevladine organizacije napominju i da su novinari i snimatelji FTV-a i "60 minuta" tajno i neovlašteno snimali više lica bez njihovog znanja što predstavlja krivično djelo neovlaštenog tajnog snimanja.

"Ovakvo kriminalno i neodgovorno ponašanje novinara koji `strogo zaštićen materijal kojeg čuva država BiH i njene institucije` javno objavljuje kroz političke pamflete biće prijavljen i Komisiji Evropske unije za proširenje koja je kao jedan od uslova za ulazak BiH u EU postavila snažnu zaštitu ličnih podataka građana`", napominju iz Kroacije libertas.

Portparol IDDEEA Amila Opardija odbacila je navode Kroacije libertas da su predstavnici ove agencije omogućili novinarima FTV pristup podacima građana.

"Nemoguće je da je pristup softveru IDEEA dospio u ruke novinarima. Svi kontrolni mehanizmi zaštite koji se preporučuju UN i preporukama Evropske komisije su integrisani u sistem, i to je prosto nemoguće", istakla je Opardija.Ona je napomenula da pristup civilnom registru u kojem su podaci o registru ličnih karata, vozačkih dozvola, jedinstvenih matičnih brojeva, prijava prebivališta imaju službenici MUP-ova u BiH, Javnog registra Brčko distrikta i diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu.

"Na ovom sistemu je zaposleno ukupno 2 682 korisnika od kojih je 2 254 aktivno koji rade na ovom sistemu. Svaki službenik se prvo ovlasti da uđe u sistem da bi mogao raditi, a logovi se čuvaju deset godina i postoji evidencija ko je i kada ulazio u sistem", dodala je portparol IDDEEA.

Opardija je naglasila da IDDEEA vjeruje u istražne organe BiH i Agencija je spremna na saradnju, ukoliko ima nekog razloga da se povede neka istraga.

"Mi pozdravljamo i poštovanje Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH i u tom smislu smo otvoreni za saradnju sa institucijama", napomenula je Opardija. mDirektor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević nije bio dostupan Srni za komentar krivične prijave nevladine organizacije Kroacija libertas. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE