• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekstradicioni pritvor osumnjičenom za Srebrenicu

Sud u Vukovaru odredio je 45-dnevni ekstradicioni pritvor Francu Kosu (44), koji je u BiH osumnjičen za zločine u Srebrenici 1995.

 Ekstradicioni pritvor osumnjičenom za Srebrenicu Izvor: MONDO

Portparol ovog suda Milan Kojić rekao je da je Kos u istražni centar Županijskog suda priveden rano poslijepodne, a u ekstradicionom pritvoru biće u osječkom zatvoru, rekao je Kojić, prenose hrvatski mediji.

On je uhapšen sinoć na graničnom prelazu Bajakovu u blizini Osijeka dok se vozio autobusom, registrovanim u Srbiji. Kos je uhapšen nakon što je provjerom putnih dokumenata utvrđeno da je za njim raspisana međunarodna potjernica hrvatskog MUP-a na zahtjev Interpola BiH zbog genocida.

Tužilaštvo BiH uputilo je Ministarstvu pravde BiH zahtjev za izručenje domaćem pravosuđu Kosa, uhapšenog u Hrvatskoj. Tužilaštvo u Sarajevo je na osnovu saslušanja svjedoka u Haškom tribunalu ranije uložilo zahtjev za otvaranje istrage protiv desetorice osumnjičenih za genocid u Srebrenici, među kojima je i Kos. NJegovo ime pojavljuje se u zapisnicima sa brojnih svjedočenja pred Haškim tribunalom u kojima se on tereti za ubistva muslimana u Srebrenici.

On je osumnjičen da je kao bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske, lično učestvovao u ubistvima bošnjačkih muškaraca i dječaka, nakon pada zaštićene zone Srebrenica.

Kos, zvani Slovenac ili Žuća, bio je u bjekstvu oko dva mjeseca, nakon što su po nalogu Tužilaštva BiH, uhapšena trojica bivših pripadnika 10. diverzantskog odreda, Vlastimir Golijan, Zoran Goronja i Stanko Savanović, osumnjičena za isto krivično djelo.  (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE