• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud o izručenju Ganića odlučuje 5. jula

Sud u Londonu odlučio je da će 5. jula "u cjelini" razmatrati zahtjev za izručenje ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića

  Sud o izručenju Ganića odlučuje 5. jula Izvor: MONDO

Srbija Ganića smatra odgovornim za napad na pripadnike JNA u Sarajevu 1992. godine.

Kako javlja javlja Bi-Bi-Si na srpskom jeziku, Ganićevi branioci su tražili da sudski pretres bude održan nešto ranije, početkom juna, jer nastoje da dokažu "tehničku nelegalnost" zahteva za izručenjem i tako ponište pravnu valjanost zahtjeva koji je Srbija podnijela Britaniji, pre bilo kakve odluke britanskog suda.

"Danas je sudu Velike Britanije dostavljen zvaničan odgovor na zahtev za izručenje i predstavljeni su dokumenti koji će se koristiti na sudu, kao i lista svjedoka. Ono što je veoma bitno jeste da je određen sudski rok za proces, pretres i donošenje odluke i taj datum je 5. jul", kazala je za sajt Sarajevo-x.com Ganićeva kćerka Emina.

Ona je rekla da je danas određen i sudija koji će predsjedavati tim slučajem, Tim Vorkmen, i da je on odredio uzastopne datume za argumentaciju, pretres i donošenje odluke, pa se konačna odluka u slučaju Ganić može očekivati već 9. jula.

"U svakom slučaju obe strane moraju biti spremne do 5. jula, a već 9. jula mi ćemo imati konačno odluku, no sigurni smo da će biti više nego zadovoljavajuća ne samo za Ganića nego i za celu Bosnu i Hercegovinu", rekla je Emina Ganić.

Proces za izručenje Ganića počeo je 13. aprila.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu potjernice koju je za njim i još 18 osoba iz BiH, Srbija raspisala zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine.

Srpski pravosudni organi pokrenuli su istragu protiv Ganića u decembru 2008. godine zbog sumnje da je neposredno, zajedno s drugim licima, suprotno sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da je skupi advokatski tim koji brani Ganića u Londonu, , tvrdio da procesuiranjem njihovog klijenta, u stvari, Srbija brani Radovana Karadžića, dok spaljena tela vojnika JNA koji su se povlačili kroz Dobrovoljačku ulicu nisu ni spomenuli.

Vukčević u intervjuu za "Večernje novosti" tvrdi još da niko iz Ganićevog tima, međutim, nije pomenuo da će se Ganiću suditi u Sarajevu.

"Nisu čak ni tražili njegovo izručenje. Sva energija odbrane Ejupa Ganića usmjerena je na diskvalifikaciju nas i našeg zahtjeva", kaže Vukčević.

On dodaje da je izjava predsjednika Borisa Tadića da je nebitno gdje će se suditi Ganiću ukoliko mu se sudi po zakonu, politički korektna i racionalna i da je bila usmjerena ka smirivanju tenzija u regionu koje su izazvane hapšenjem Ganića u Londonu.

"S druge strane, jasno je emitovao poruku da ne postoji bilo kakav vid političkog pritiska na bilo koje pravosudne organe.

Već duže vreme zalažemo se da u regionu izbrišemo granice za procesuiranje ratnih zločina i da svi oni koji imaju krvave ruke budu izvedeni pred sud. Manje je važno gdje će se počiniocima suditi, važno je kako će im se suditi. Moje mišljenje je da Ganiću treba suditi u Srbiji", kaže Vukčević.

On smatra da naše pravosuđe ima kapacitete da iznese jedan ovakav postupak i da bi Ejup Ganić ovdje imao suđenje po najvišim evropskim standardima.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE