• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smjena Cikotića zbog sahrane Delića?

Slobodan Šaraba zatražiće smjenu ministra odbrane BiH Selme Cikotića zbog "zloupotrebe Oružanih snaga tokom sahrane Rasima Delića".

 Smjena Cikotića zbog sahrane Delića? Izvor: MONDO

"Ako na sjednici Predstavničkog doma ne bude pokrenuto pitanje smjene, to ćemo tražiti posredstvom Komisije", rekao je zamjenik predsjedavajućeg Komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH i dodao da je riječ o klasičnoj zloupotrebi i položaja i institucije koju predstavlja. On je naglasio da je takvo ponašanje ministra odbrane neprihvatljivo i da očekuje široku podršku za njegov opoziv.

"Zloupotrebom Oružanih snaga BiH na sahrani Delića, Cikotić je ponizio sve srpske žrtve koje su nastradale u proteklom ratu", rekao je Šaraba za "Nezavisne novine". Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Miladin Milojčić rekao je da on uopšte nije konsultovan kada je riječ o sahrani Rasima Delića i korištenju kapaciteta Oružanih snaga BiH, mada je to trebalo da bude učinjeno.

"Nesporno je da su procedure prekršene. Nisam dao odobrenje ni nalog da vojne snage učestvuju u sahrani Rasima Delića i ovakve slučajeve treba ispitati, ali to je već političko pitanje koje izlazi iz mojih okvira", naveo je Milojčić i dodao da do kraja treba ispitati ko je i na koji način angažovao Oružane snage BiH da se takve situacije u budućnosti ne bi ponavljale.

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac saglasan je da su procedure prekršene, ističući da pitanje odgovornosti i pokretanje postupka zbog kršenja procedura treba da pokrene Predsjedništvo BiH ili Savjet ministara BiH."Sigurno je da su procedure prekršene i to pitanje treba otvoriti da kasnije ne bi bilo zloupotreba, jer izgleda da je ovdje sve moguće. Sasvim sigurno, čovjek koji je osuđen za ratni zločin ne može biti sahranjen uz vojne počasti", rekao je Marjanac.

Predstavnici srpskih i hrvatskih partija oštro su reagovali zbog sahrane Delića po najvišim državnim, vojnim i vjerskim počastima, ocjenjujući da je to nepoštovanje srpskih žrtava i pokazatelj da se u BiH vodi politika dvostrukih aršina kada su u pitanju žrtve i zločinci. Visoki funkcioner HDZ-a BiH Ivo Miro Jović podsjetio je da presude Haškog tribunala trenutkom smrti osuđenika postaju pravosnažne.

Ratni komandant Armije BiH Rasim Delić, koji je u Haškom tribunalu osuđen nepravosnažno na tri godine zatvora zbog ratnog zločina na području sela Livade i logora "Kamenica" u julu i avgustu 1995. godine, sahranjen je u ponedjeljak na šehidskom groblju Kovači, u Sarajevu, uz najviše državne i vojne počasti.(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE