• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fajon: Ukidanje viza prije izbora

Izvjestilac za liberalizaciju viznog režima u Evropskom parlamentu Tanja Fajon nada se da će vize građanima BiH biti ukinute prije opštih izbora.

 Fajon: Ukidanje viza prije izbora Izvor: MONDO

Tanja Fajon je istakla da očekuje krajem aprila izvještaj Evropske komisije i ocjenu da je BiH spremna za ukidanje viza i poslije toga krajem maja odluku Komisije da proces vizne liberalizacije može početi.

''Krajem maja ili na samom početku juna imaćemo prijedlog poslije čega počinje rad na tom procesu, procedura u Evropskom parlamentu i Savjetu Evrope. Datum kada će građani BiH moći konačno da putuju bez viza zavisiće od procedura u Parlamentu i okončanja tog procesa'', rekla je Tanja Fajon za "Glas Srpske".

Ona smatra da neće biti dodatnih uslova za ukidanje viza, jer to ne bi bilo kredibilno.

''Riječ je o tehničkim uslovima koji su jasno zacrtani u Mapi puta za liberalizaciju viznog režima i taj tehnički proces mora ostati totalno odvojen od drugih još otvorenih političkih pitanja u BiH. BiH je učinila sve oko ispunjavanja tehničkih uslova i stoga ne vidim nijedan razlog da se odgodi ulazak u bezvizni režim'', rekla je Tanja Fajon.

Ona smatra da je tražanje azila građana Srbije, Crne Gore i Makedonije u EU bila dobra lekcija za Uniju, jer su vlasti u BiH i Albaniji dale garancije da će informisati javnost o bezviznom režimu, te istakla da se sada znatno smanjio broj onih koji su tražili azil i situacija normalizovala, jer su vlasti tih zemalja odgovorno odreagovale.

Tanja Fajon je naglasila da su neosnovani zahtjevi nekih zvaničnika međunarodne zajednice koji uslovljavaju bezvizni režim ustavnim promjenama u BiH.

"Ustavne promjene treba da su totalno odvojen proces od bezviznog režima. Ako je BiH ispunila uslove, a jeste, jer je u posljednjih nekoliko mjeseci učinila velike iskorake, ako ne i sve, onda nema nijednog razloga za bilo kakvo odgađanje ili nove uslove'', rekla je Tanja Fajon.

Prethodno je potpredsjednik Odbora za Albaniju, BiH, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo u Evropskom parlamentu Jelko Kacin ocijenio da bi vize za građane BiH mogle biti ukinute 19. decembra 2010, godinu dana nakon ukidanja viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE