• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ganić kritikuje Vašington

Ejup Ganić kritikovao administraciju američkog predsjednika Baraka Obame, jer se nije oglasila o njegovom slučaju.

 Ganić kritikuje Vašington Izvor: MONDO

Član ratnog Predsjedništva RBiH Ejup Ganić, koji se suočava sa mogućnošću da ga Velika Britanija izruči u Srbiju zbog optužbi za ratne zločine, kritikovao je u srijedu  administraciju američkog predsjednika Baraka Obame, jer se nije oglasila o njegovom slučaju, pišu američki mediji.

Ganić je američkom dnevniku "Majami herald" rekao da "Amerikanci ne treba da ćute o ovom slučaju, jer ćutanje znači odobravanje".

Ganić je podsjetio da je on 1996. godine dočekao tadašnju prvu damu SAD a sada šefa diplomatije Hilari Klinton tokom njene posjete BiH, kao i da se sastao sa specijalnim predstavnikom američkog predsjednika za Balkan Ričardom Holbrukom.

Kontroverza je izbila 2008. godine kada je tokom svoje predsjedničke kampanje Hilari Klinton rekla da je po njenom dolasku na aerodrom u Tuzli 1996. godine otvorena snajperska vatra što su osporili novinari koji su tada bili sa njom.

Prema Ganićevim riječima, on je "pokušao da umanji nastalu štetu, ističući da je tada i on bio zabrinut zbog bezbjednosti u BiH".

On je izrazio zaprepaštenost i zbog neoglašavanja Holbruka, koji je sada specijalni predstavnik SAD za Avganistan i Pakistan.

"Svi ćute, pa čak i američki ambasador u Sarajevu. Stejt department treba da reaguje i da pošalje svog posmatrača. Treba da ukažu na rezultate istrage Tribunala u Hagu", rekao je Ganić.

Stejt department je do sada odbijao da komentariše ovaj slučaj, ali je portparol američkog MIP-a Filip Krauli u srijedu rekao da je "Vašington upoznat o slučaju koji je u procesu pred britanskim pravosuđem".

Ganić je naglasio da je njegov slučaj u BiH izazvao "veliku paniku" i da joj nanosi štetu kao i reputaciji tribunala za ratne zločine.

Vlasti u Beogradu traže od Velike Britanije da im izruči Ganića na osnovu optužnice podignute u Srbiji, koja ga tereti za ubistvo i ratne zločine 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu kada je u koloni JNA, koja se po dogovoru povlačila iz grada, ubijena 42 vojnika, ranjeno 73, a zarobljeno 215 vojnika.

Sud u Londonu odlučio je u utorak da će 5. jula u cjelosti razmatrati zahtjev Srbije za Ganićevim izručenjem. On će do tada u Londonu ostati u kućnom pritvoru.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE