• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić: Zloupotrebljene institucije BiH!

Predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić zabrinut zbog činjenice da su institucije BiH zloupotrijebljene prilikom sahrane Rasima Delića.

 Špirić: Zloupotrebljene institucije BiH! Izvor: MONDO

"Potez kojim je odobrena zloupotreba Doma Oružanih snaga BiH i pripadnika puka Oružanih snaga koji baštini tradiciju Armije RBiH za svaku je osudu, imajući u vidu hašku presudu za ratne zločine Deliću", rekao je Špirić za "Glas Srpske".

On je dodao da to šalje opasnu poruku da ni druge dvije komponente Oružanih snaga BiH ne moraju dati svoj doprinos u suočavanju cjelokupnog društva sa činjenicama o ratnim zločinima.
"Dio bošnjačke političke elite, veličanjem ljudi koji su bili u jasnoj vezi sa počinjenim ratnim zločinima, još jednom je pokazao veliku dozu nezrelosti i svako odsustvo političke odgovornosti za izgradnju unutrašnjeg povjerenja u BiH", zaključio je Špirić.

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH iz Republike Srpske na prvoj sljedećoj sjednici pokrenuće inicijativu za smjenu ministra odbrane BiH Selme Cikotića, jer je zloupotrijebio institucije BiH kada se u ponedjeljak na komemoraciji u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu oprostio od osuđenog ratnog zločinca Delića.
Članovi Komisije Dušanka Majkić i Mirko Okolić kažu da je inicijativa za smjenu Cikotića potrebna, iako sama smjena na taj način nije ostvarljiva.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Miladin Milojčić kaže da ne zna odakle su finansirane komemoracija i sahrana Delića, jer nije konsultovan ni po pitanju ustupanja kapaciteta i resursa Oružanih snaga BiH.

Portparol Ministarstva odbrane BiH Uma Sinanović juče nije odgovorila na dopis "Glasa Srpske" da li je i koliko Ministarstvo odbrane BiH potrošilo za komemoraciju i ukop Delića.
Delić je sahranjen u ponedjeljak na šehidskom groblju Kovači u Sarajevu uz najviše vojne počasti.

Prije toga u Domu Oružanih snaga BiH održana je komemoracija, kojoj su, osim Cikotića, prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, lider SDA Sulejman Tihić, te Beriz Belkić, general Mustafa Polutak i mnogi drugi zvaničnici. Vjerski obred klanjao je reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić. Haški sud je u septembru 2008. godine osudio Delića na tri godine zatvora za okrutno postupanje koje su počinili mudžahedini nad zarobljenim vojnicima Vojske RS, ali ga je oslobodio krivice za zločine nad 24 hrvatska civila i vojnika u srednjoj Bosni.  (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE