• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završen sukob boraca i policije u Sarajevu

Sukobu policije i članova boračkih udruženja u Sarajevu, u kojem je 69 osoba povrijeđeno, završen je večeras prihvatanjem zahtjeva boraca.

 Završen sukob boraca i policije u Sarajevu Izvor: MONDO

Članovi boračkih udruženja Federacije BiH završili su večeras proteste ispred zgrade federalne vlade u Sarajevu pošto je premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović prihvatio njihove zahtjeve u vezi rješavanja njihovog statusa.

Jedan broj demonstranata nije to prihvatio, pa se zadržao ispred zgrade vlade, tražeći ostavku Mujezinovića i njegovog kabineta, ali se i oni, kako javljaju elektronski mediji, razilaze ispred zgrade federalne vlade.

Oni najuporniji koji su ostali ispred zgrade vlade ponovo su počeli da bacaju kamenje, pa je policija opet upotrebila suzavac, navode agencija Fena i Federalna TV BiH.

Isti izvori navode da su, prema nekim podacima, premijer Mujezinović i predsednik Saveza ratnih vojnih invalida BiH Safet Redžić potpisali listu zahtijeva demonstranata o kojima bi trebalo da se raspravlja na posebnoj sjednici federalne vlade koja će biti sazvana u roku od tri dana, kako je obećao Mujezinović.

Međutim, na tu listu svoje potpise nisu stavili predstavnici ostalih boračkih organizacija i oni sada traže Mujazinovićevu ostavku.

U neredima je povrijeđeno 69 osoba, među kojima je petnaestak policajaca. Riječ je uglavnom o povredama očiju i disajnih organa nanijetih suzavcem.

Ispred zgrade Vlade Federacije BiH oko podneva je izbio opšti sukob policije i veterana i rođaka poginulih u ratu 1992-95. koji protestuju zbog smanjenja mjesečnih primanja.

Na centralnom protestu u Sarajevu okupilo se više hiljada boraca Federacije BiH, a kako su javili sarajevski portali došlo je i do prvih incidenata između boraca i policije koja čuvaju zgradu vlade.

Borci, predstavnici ratnih vojnih invalida i rođaci poginulih boraca, otvoreno su se sukobili s policijom koju su napadali bocama, kamenjem, blatom.

Policija je demonstrante udaljavala bacanjem suzavaca i "topovskih udara".

Demonstranti su zapalili kućice policajaca-čuvara ispred zgrade Vlade i razbili prozor na zgradi koja je evakuisana pre protesta.

Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH Izet Ganić osudio je ovaj incident i rekao da je premijera FBiH na posljednjem sastanku upozorio da su mogući i ovakvi izgredi mada ih niko ne želi.

"Kad čovjek ženi sina i pozove rodbinu dogode se problemi, a kamo li kada se okupi ovolika masa", rekao je Ganić. On je naglasio da će nakon isteka jednog sata, koji su dali premijeru FBiH Mustafi Mujezinoviću da se obrati demonstrantima, predstavnici udruženja koja su organizovala proteste, ući će u zgradu Vlade FBiH i pokušatio razgovarati sa nekim.

"Ovo su zadnji protesti ove vrste. Na kraju ili neće biti njih ili neće biti nas", poručio je Ganić.

Demonstranti su gađali i Ambasadu SAD-a koja se nalazi u neposrednoj blizini zgrade Vlade FBiH. Pred kamere lokalne TV stanice, jedan od njih bacio je tablu sa natpisom Vlada Federacije BiH.

Pred zgradom Vlade FBiH u podne se okupilo više hiljada predstavnika boračke populacije Federacije koji protestuju zbog uvođenja prihodovnog cenzusa za dobitnike ratnih priznanja i porodica poginulih boraca. Proteste su organizovali federalni Savez nosilaca najviših ratnih priznanja, Savez ratnih vojnih invalida i Organizacija šehida i poginulih boraca, te Savez demobilisanih boraca.

Zgradu Vladu Federacije obezbjeđuju jake snage federalnog MUP-a koje su podigle željezne ograde oko ovog objekta. Ganić je izjavio Srni prije početka protesta da je Upravni odbor ove organizacije donio stav da se stave van snage zakoni o izmjenama i dopunama seta boračkih zakona.

Vlada FBiH donijela je, na zahtjev boračkih organizacija, uredbu o prihodovnom cenzusu za korisnike prava po osnovu ratnih priznanja i odlikovanja. Uredbom se utvrđuje da će prihodovni cenzus iznositi dvije i po prosječne neto plate isplaćene u FBiH u prethodnoj godini i regulisano je da će Vlada FBiH redovno analizirati primjene i određivati prihodovni cenzus i prihodovni prag vodeći računa da ne bi više od 20 odsto korisnika ostalo bez naknade.

Ova uredba ima privremeni karakter i primjenjivaće se od 1. maja do početka primjene Zakona o prihodovnom cenzusu.


Mostar pod policijskom opsadom


Boračke organizacije proistekle iz Armije BiH i HVO-a blokirale su na dva časa magistralni put M-17, u mjestu Salakovac, i lokalni put Mostar - Nevesinje, u mjestu Dračevice.

Protesti su organizovani radi pružanja podrške centralnom mirnom protestu boračke populacije u Sarajevu, ali i da bi skrenuli pažnju vlastima da ne mogu ukidati prava ove kategorije.

Na mostarskim ulicama pojačano je prisustvo policije zbog brojnih protesta i blokada puteva koje organizuje boračka populacija na području Mostara, kao i gradski derbi između fudbalskih klubova "Velež" i "Zrinjski", koji je označen kao događaj visokog rizika.

Na svakom koraku nalazi se grupa policajaca, a tokom održavanja protesta posebno su bile osigurane federalne institucije.

Pogledajte galeriju!

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE