• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS ne poriče genocid

Zaključci Vlade RS nisu usmjereni na poricanje genocida u Srebrenici, izjavio je Srni ministar uprave i lokalne samouprave RS Zoran Lipovac.

 Vlada RS ne poriče genocid Izvor: MONDO

Komentarišući saopštenje OHR-a da zaključci Vlade RS predstavljaju "još jedan pokušaj poricanja genocida u Srebrenici", Lipovac je u Istočnom Sarajevu istakao da je prisustvovao sjednici Vlade RS na kojoj su doneseni zaključci i da to nije poricano ni jednom rečenicom, niti tokom rasprave.

"Bio je sporan samo broj stradalih u Srebrenici i Vlada je insistirala da to bude utvrđeno", rekao je Lipovac i dodao da je na sjednici Vlade jasno rečeno da nije isključeno da taj broj bude i veći nego što je sada.

Vlada RS održala je u ponedjeljak, 19. aprila, tematsku sjednicu nakon koje je istaknuto da Vlada nema namjeru da ospori činjenicu da se u Srebrenici dogodio zločin, koji je masovno pogubljenje prouzrokovano operacijama u tom vremenu, ali izražava potrebu da se utvrdi tačno činjenično stanje i istina o Srebrenici.

Šef Koordinacionog tima RS za procesuiranje ratnih zločina i traženje nestalih Staša Košarac izjavio je u srijedu da vlast u RS vodi odgovornu politiku u procesu utvrđivanja istine o dešavanjima u i oko Srebrenice, pri čemu apsolutno ne želi da minimizira i pitanje stradanja Bošnjaka.

"Mi naprosto želimo da utvrdimo činjenično stanje i da, na bazi svih argumenata koje imamo i koji su svakodnevno prisutni u javnosti RS i BiH, dođemo do konačne istine - ne samo o stradanju Bošnjaka u julu 1995. godine, nego i o stradanju srpskog stanovništva u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine – i u tome ne vidimo apsolutnio ništa sporno", rekao je Košarac Srni i RTRS-u.

On je naglasio da oštre konstatacije OHR-a na račun Vlade RS nisu neočekivane, ali jesu zabrinjavajuće.

"Nas plaši takav stav OHR-a, jer smatramo da niko od predstavnika međunarodne zajednice u BiH ne treba i ne smije da se stavlja u ulogu i svrstava na stranu samo jedne žrtve u BiH", pojasnio je Košarac.

OHR je u utorak saopštio da smatra da zaključci Vlade RS predstavljaju "još jedan nečuven pokušaj poricanja genocida koji se dogodio u Srebrenici namjernim iskrivljavanjem utvrđenih istorijskih i pravnih činjenica i predstavljanjem pogrešnih i lažnih informacija sa namjerom da se sakrije istina".

"Iako je uvijek bilo potvrđenih ekstremista koji su pokušavali da ospore genocid, ništa ne može promijeniti činjenice o događajima u Srebrenici u julu 1995. godine. Zaključci sadašnje Vlade RS, pod vođstvom SNSD-a, diskredituju RS kako u zemlji tako i izvan nje", navodi OHR u saopštenju.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE