• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BORS: OHR pokušava da prikrije istinu o ratu u BiH

Boračka organizacija RS smatra da poziv OHR-a Vladi RS da obustavi istraživanje tačnog broja stradalih Bošnjaka u Srebrenici kako bi uklonila manipulacije u vezi sa događajem iz jula 1995. godine, predstavlja još jedan pokušaj da se prikrije istina o ratu u BiH i broj žrtava Srebrenice.

 BORS: OHR pokušava da prikrije istinu o ratu u BiH  Izvor: MONDO

"Ovo je pokušaj da na sceni ostane tabu kako su jedino Srbi činili zločine u proteklom građansko ratu i da se preko Srebrenice i dalje uzdiže kult žrtve i stradanja, dok se na drugoj strani stvara mit o agresorima'', saopšteno je iz BORS-a.

Posljednja izjava OHR-a pokazuje da ta kancelarija nije u funkciji istine, da uopšte nije u funkciji zbog koje postoji, jer da jeste OHR bi tražio i insistirao da se istraže sva dešavanja oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine, ističe BORS.

Za srpske žrtve na području Srebrenice, dodaje BORS, ne postoji pijetet ni sažaljenje, "jer su njih ubijali Naser Orić i drugi muslimanski zločinci i štićenici tzv. međunarodne zajednice oličene u SAD".

U saopštenju se navodi da OHR-u nije dovoljan povod za istragu čak ni izjava direktora Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva Mirsada Tokače, te priznanje direktora Memorijalnog centra u Potočarima Merseda Smajlovića da je u Potočarima sahranjeno više od 50 osoba koje nisu stradale jula 1995. godine.

"OHR interesuje samo projektovana i nametnuta istina, a svako talasanje treba odmah zaustaviti. To podizanje prsta svaki put kada se približimo istini i razgrnemo prljave i podle kreatore rata i kada potvrdimo da smo i mi ratni stradalnici, jer znamo šta je zločin i genocid iskustvom iz Jasenovca, mi više nećemo dozvoliti niti tolerisati'', ističe BORS.

BORS navodi da je RS dosta prijetnji i sankcija i protektora, zbog čega poručuje OHR-u da je zbog mira ljudi koji žive na ovom prostoru "bolje da ode odavde".

"Istinu ćemo tražiti dok god postoji nada da je pronađemo bez obzira na prijetnje, opstrukcije, politički marketing i nasilje, jer to nije samo pitanje časti već našeg istorijskog i uopšte nacionalnog i ljudskog opstanka u BiH'', zaključuje BORS.

Na sjednici Vlade RS od 19. aprila usvojena je Informacija Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina o Izvještaju Komisije za Srebrenicu sa osvrtom na informacije nekih nevladinih organizacija.

Premijer RS Milorad Dodik rekao je poslije sjednice da Vlada RS putem ove informacije ima namjeru da utvrdi obaveze i ojača kapacitet Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina koji bi se permanento bavio ovim pitanjem i došao do konačnih činjenica koje se odnose na Srebrenicu.

OHR smatra da zaključci Vlade RS predstavljaju "još jedan nečuven pokušaj poricanja genocida koji se dogodio u Srebrenici namjernim iskrivljavanjem utvrđenih istorijskih i pravnih činjenica i predstavljanjem pogrešnih i lažnih informacija sa namjerom da se sakrije istina".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE