• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osuđenik za zločine preminuo u mostarskom zatvoru

Ivan Baković (38) iz Tomislavgrada, koji je izdržavao kaznu zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, preminuo je u KPZ u Mostaru.

 Osuđenik za zločine preminuo u mostarskom zatvoru Izvor: MONDO

Pretpostavlja se da je uzrok smrti težak srčani udar koji je doživio juče u krevetu u svojoj ćeliji, što to će biti utvrđeno obdukcijom, potvrđeno je iz ove ustanove.

Bakovića je Kantonalni sud u Livnu 2004. godine osudio na 15 godina zatvora za ratni zločin nad bošnjačkim civilima u selu Mokronoge 10. avgusta 1993. godine, kada je, prema potvrđenoj pravosnažnoj presudi, kao pripadnik HVO-a ispred porodične kuće sa još jednim nedostupnim licem lišio života devetero Bošnjaka iz porodica Bešlaga i Tiro.

Od 2004. do 2005. godine kaznu je izdržavao u centralnom zatvoru u Zenici, nakon čega je po presudi Međunarodnog suda za ljudska prava prebačen u KPZ Mostar zbog nehumanog postupanja prema četvorici osuđenika za ratne zločine koji su trpili zbog svoje etničke pripadnosti.

Osuđeni za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u BiH Milorad Rodić, Vlastimir Pušara, Zoran Knežević i Ivan Baković, žalili su se da su ih u zeničkom zatvoru, u kojem je bilo 90 odsto Bošnjaka, fizički zlostavljali zatvorenici sa kojima su bili u ćelijama, a da su napadi bili motivisani etničkom pripadnošću.

Kada su u junu 2005. godine započeli štrajk glađu kako bi privukli pažnju medija i javnosti na svoj položaj u zeničkom zatvoru, stavljeni su u izolaciju tokom 20 dana, a po njihovoj žalbi otvorena je istraga.
Po nalogu Ministarstva pravde FBiH trebalo je da sva četvorica iz bezbjednosnih razloga budu prebačeni u jedan zatvor u Republici Srpskoj, ali su prebačeni u Mostar, a sud u Strazburu dosudio im je 14.000 evra za moralnu odštetu.        

Čim je prebačen u zatvor poluotvorenog tipa u Mostaru, Ivan Baković je dane vikenda provodio na slobodi. Viđan je u Tomislavgradu i Livnu, a nakon informacija koju su objavili mediji da osuđeni za ratne zločine vikende provodi kod kuće, takva praksa je prekinuta.

Prije smrti Ivan Baković je izdržao polovinu kazne na koju je bio osuđen. Bio je prvi i do sada jedini osuđeni pripadnik HVO-a za ratne zločine počinjene na području Livanjskog kantona.    (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE