• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić: Svjedok izmislio da je preživio strijeljanje

Radovan Karadžić tvrdio je u četvrtak pred Haškim tribunalom da je svjedok KDŽ-064 izmislio da je preživio strijeljanje stotina Muslimana iz Srebrenice.

 Karadžić: Svjedok izmislio da je preživio strijeljanje Izvor: MONDO

Svjedok je, međutim, ostao pri iskazu da je 14. jula 1995. godine preživio strijeljanje između 500 i 1.000 muslimanskih muškaraca u blizini škole u Orahovcu kod Zvornika, koje su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam opština u BiH, zločine protiv čovječnosti nad Muslimanima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca od 1992. do 1995. godine.

"Tvrdim da vi niste bili na strijeljanju, niste strijeljani, niti ste bili spaseni i da ste sve izmislili... Šta vi na to kažete", rekao je Karadžić svjedoku tokom unakrsnog ispitivanja, ne navodeći na čemu temelji tu tvrdnju.

Ostajući pri svjedočenju, KDŽ-064 je Karadžiću povišenim glasom uzvratio: "Dabogda ti, Karadžiću, svojoj djeci pogledao mrtvima u oči kao što su tamo majke gledale svoju djecu".

Karadžić je svjedoku kazao i da "nije žrtva, nego borac", što je KDŽ-064 odbacio, potvrđujući, međutim, da je bio u Armiji BiH, ali da nije imao oružje.

Svjedok je ponovio i da su mu se srpski vojnici u školi u Orahovcu predstavili kao "Karadžićevi golobradi četnici", na šta je Karadžić odvratio da je on "ukinuo partizane i četnike".

Na sugestiju optuženog, KDŽ-064 je potvrdio da "Srebrenica nije branjena" i da je "prepuštena Srbima u ruke". Svjedok je, međutim, Karadžića optuživao da je "preko radija prijetio osvetom" Srebreničanima i da je nad stanovništvom enklave zatim postupio "po kratkom postupku", sprovodeći etničko čišćenje.

"To će vaše tužilaštvo morati da dokaže", odgovorio je Karadžić, nazivajući svjedoka - koji je iskaz ranije dao na pet suđenja pred Tribunalom - "omiljenim svjedokom" tužilaca.

Pretežni dio unakrsnog ispitivanja, Karadžić je posvetio periodu prije pada Srebrenice i događajima od 1992. do 1993. godine.

Bivši predsjednik RS je tvrdio da su u svjedokovom kraju pronađene četiri masovne grobnice sa srpskim žrtvama, od kojih su neke bile unakažene. Svjedok je prihvatio da je ubijeno "podosta" Srba, ali je sugerisao da se to dogodilo u borbi.

Karadžić je rekao i da je tokom srebreničke krize 1993. godine "zaustavio VRS" kojoj su muslimanske snage stalno "pucale u leđa", da ne uđe u enklavu zato što se "plašio osvete za 1.200 Srba koji su do tada bili ubijeni".

U tom smislu, protumačio je i da je tadašnji komandant Unprofora, francuski general Filip Morijon, ulaskom u Srebrenicu spasao i srpsku stranu.

U nastavku suđenja svjedočiće američki diplomata Herbert Okun, koji se s Karadžićem, tokom rata u BiH, sastajao kao zamjenik mirovnih izaslanika UN.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE