• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kreso zaposlila suprugu novinara 60 minuta

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso je kao pripravnika zaposlila suprugu novinara emisije Federalne televizije "60 minuta" Damira Kaletovića.

 Kreso zaposlila suprugu novinara 60 minuta Izvor: MONDO

Ovo je za "Glas Srpske" rekao izvor iz Suda BiH.

Isti izvor dodaje da je Kaletovićeva supruga zaposlena, iako je među 200 prijavljenih kandidata bilo mnogo onih koji su imali daleko bolje reference od nje.

"Takođe, na vrlo odgovorno mjesto izrade budžeta u Sudu BiH primljena je osoba bez potrebnog radnog iskustva, sa tek završenim fakultetom", rekao je ovaj izvor.

Izvor podsjeća da je sudija Kreso ranije dobila najnižu ocjenu u svom radu, te da je poslije tog izlobirala zaustavljanje njenog daljeg ocjenjivanja od Visokog sudskog tužilačkog savjeta (VSTS) BiH.

U Kancelariji za odnose s javnošću Suda BiH su potvrdili da su na ova radna mjesta nedavno zaposlene dvije osobe, ali nisu naveli njihova imena.

"Kad je riječ o pripravnicima, to su osobe sa završenim Pravnim fakultetom i u pravilu bez radnog iskustva u struci, tako da se ne može govoriti o njihovim referencama. Međutim, vodilo se računa o nacionalnom balansu jer je Sud BiH državna institucija i ima tu obavezu", kažu u Sudu i dodaju da je "osoba koja je od 2005. godine bila zaposlena u Kancelariji registara, instituciji koja pruža direktnu podršku Sudu BiH, primljena na tri mjeseca u Odjeljenje za finansije kako bi pomogla u izradi budžeta".

Sudije Suda BiH od ranije tvrde da u ovoj instituciji vladaju haos i nezakonitosti koje Meddžida Kreso ne sprečava.

"Grubim uvredama, klevetama, ponižavanjem sudija Suda BiH i komentarisanjem nepravosnažnih odluka tog suda s ciljem profesionalne i moralne diskreditacije sudija, FTV potkopava ugled Suda BiH i podriva sudijsku nezavisnost", naveo je sudija Branko Perić u dopisu upućenom 6. aprila Meddžidi Kreso.

On je tim pismom odgovorio na njeno traženje da "navede razloge zbog kojih nije dozvolio da se FTV dostavi video-zapis sa objavljivanja presude u predmetu ’Stanković i drugi'".

Iz Suda BiH tada su naveli da je Kreso 3. februara VSTS-u podnijela disciplinsku prijavu protiv Perića, koji kaže da ga do danas niko nije kontaktirao iz VSTS i da ne vjeruje da će oni pokretati bilo kakav postupak po prijavi Meddžide Kreso.

"Nisam prekršio kodeks jer sudija može da se upušta u javne polemike koje se tiču pravnih pitanja. Pored toga što nisam odobrio slanje materijala za `60 minuta`, Kreso me prijavila i zbog teksta o Ejupu Ganiću u kojem sam napisao da se ne treba miješati u predmete koji se vode u pravosudnim institucijama", kaže Perić.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE