• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nelegalna Istambulska deklaracija"

Stranke u RS kritički reagovale na "Istambulsku deklaraciju", koju su u subotu potpisali Tadić, Gul i Silajdžić.

 "Nelegalna Istambulska deklaracija" Izvor: MONDO

Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajko Vasić izjavio je Srni da predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić koristi trenutnu poziciju predsjedavajućeg da nelegalno privatizuje tu instituciju, kao i BiH, zarad svoje predizborne promocije prvog među Bošnjacima i na tom osnovu ističe kandidaturu za člana Predsjedništva u oktobru.

"U tu privatizaciju uključio je i (predsjednika Srbije Borisa) Tadića i Tursku promovisanjem fantomske nelegalne Istambulske deklaracije", naglasio je Vasić.

On je istakao da SNSD smatra nepostojećom Istambulsku deklaraciju, jer za takav spoljnopolitički korak nema saglasnosti Predsjedništva BiH i posebno srpskog člana Predsjedništva.

"Takođe, SNSD ne može prihvatiti tezu izrečenu u Istambulu da je validan svaki unutrašnji dogovor institucija BiH i predstavnika tri naroda, jer to može biti i formula unitarizacije i centralizacije. U osnivačkom programu SNSD stoji da je BiH - zajednica dva entiteta i tri naroda, i to je i danas politika SNSD-a", poručio je Vasić.

SDS sa zabrinutošću gleda na trilateralnu konferenciju u Istanbulu na kojoj su učestvovali Srbija, BiH i Turska, kao i na poziciju RS u BiH,  izjavio je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

On je rekao da je očigledno da eventualno poboljšanje odnosa BiH i Srbije, najvjerovatnije, ide na štetu RS i odnosa Beograda i Banjaluke.

"Dobrih odnosa BiH i Srbije ne može biti ukoliko Banjaluka nije učesnik. Očekujemo da RS i Srbija uspostave direktnu saradnju na osnovu prava o specijalnim i paralelnim vezama dobijenog Dejtonom", istakao je Bosić u nedjelju na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Bosić je naveo da je na takvim sastancima, na kojima se razgovara o RS, logično očekivati prisustvo ili člana Predsjedništva BiH iz RS Nebojše Radmanovića ili predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića.

Bosić je ponovio da SDS sa zabrinutošću posmatra razvoj situacije u kojoj se Turska, kao pristrasna strana u prošlosti u BiH, postavlja kao glavni moderator i kao diplomatski i politički faktor u odnosima Srbije i BiH. On je upitao da li se u BiH može zamisliti situaciju da su predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Silajdžić otišli kod ruskog predsjednika ili premijera kao medijatora.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske (SRS RS) Milanko Mihajlica smatra da bi član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović i premijer Milorad Dodik trebalo da "ostave sve poslove kako bi otišli u Beograd da ozbiljno porazgovaraju sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem".

"Mislim da je zvanični Beograd u posljednjih nekoliko mjeseci zadao nekoliko ozbiljnih političkih udaraca RS. Jedan od njih je i Deklaracija o Sreberenici, koja je u Skupštini Srbije usvojena protivno volji naroda u RS, a drugi je ova takozvana Istambulska deklaracija", rekao je Mihajlica novinarima na Palama.

Komentarišući sastanak predsjednika Srbije Borisa Tadića i Turske Abdulaha Gula sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem u Istambulu, Mihajlica je rekao da "postoji ozbiljna potreba" da se sastane tijelo za koordinaciju između RS i Srbije.

On je ocijenio da je posebno "nekorektno i neprihvatljivo" to što Tadić prihvata deklaraciju u kojoj pozdravlja namjeru BiH da uđe u NATO i MAP bez saglasnosti građana RS, s obzirom da, kako je naveo, sve ankete pokazuju da građani Srpske, u tom kontekstu, nisu opredijeljeni za članstvo BiH u Alijansi.

"Tadić bi trebalo to da zna, zbog čega smatram da bi rukovodstvo RS konačno trebalo da ozbiljno razgovara sa rukovodstvom Srbije o mnogim problemima koji opterećuje naše odnose", poručio je lider SRS RS, koji je danas učestvovao u radu Opštinskog odbora SRS RS Pale.

Tadić, Gul i Silajdžić saglasili su se u subotu u Istambulu da će nastaviti da rade na izgradnji mira, prosperiteta i stabilnosti na Balkanu, te da je integracija u EU zajednički cilj sve tri zemlje.

Oni su tokom sastanka potpisali i "Istambulsku deklaraciju", čije osporavanje je danas najavio i član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović. Radmanović je objasnio da je Silajdžić zajedno sa "svojim" ministrom inostranih poslova Svenom Alkalajem bio u nezvaničnoj posjeti Istambulu i nije mogao prihvatiti nikakav dokument u ime BiH.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE