• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Silajdžić prekršio ustav BiH"

Potpisivanjem Istambulske deklaracije Haris Silajdžić prekršio je ustav BiH, saopšteno je iz kabineta Nebojše Radmanovića.

 "Silajdžić prekršio ustav BiH" Izvor: MONDO

Predsjedništvo BiH nije bilo upoznato o tekstu deklaracije objavljene u Istambulu prije sastanka, niti je ona razmatrana na sjednici Predsjedništva BiH, kako to nalaže procedura rada kad je riječ o spoljnoj politici zemlje, saopšteno je u ponedjeljak iz kabineta člana Predsjedništva iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića.

U saopštenju izdatom povodom izjava da je Radmanović "znao" za trilateralni sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, predsjednika Srbije Borisa Tadića i Turske Abdulaha Gula u Istambulu, navodi se da su informacije stizale sa različitih strana, ali da to ne može zamijeniti zvanični stav Predsjedništva BiH.

"O održavanju tog trojnog skupa u Istambulu informacije su stizale sa različitih strana, od najave ministra inostranih poslova Turske Ahmeta Davutoglua u srijedu u Briselu, do samih učesnika koji su se javljali u programe domaćih sredstava informisanja i izvještavali o pojedinostima sa sastanka", stoji u saopštenju.

Iz kabineta člana Predsjedništva iz RS upozoravaju da to, međutim, ne može zamijeniti zvanični stav Predsjedništva BiH do koga se dolazi u redovnoj proceduri, na osnovu poslovnika o radu Predsjedništva BiH i Ustava BiH putem konsenzusa.

"Naprotiv, u ovom slučaju sve je urađeno da se izbjegne dobijanje zvaničnog stava Predsjedništva BiH i zemlja politički stavi pred svršen čin", napominje se u saopštenju.

Iz Radmanovićevog kabineta ističu da je u ovom slučaju prekršen ustav BiH, jer on propisuje obavezu stavljanja na dnevni red ovakvih dokumenata i odlučivanje o njima putem konsenzusa članova Predsjedništva BiH.

Predsjednici Srbije Boris Tadić, Turske Abdulah Gul i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić saglasili su se u subotu, 24. aprila, u Istambulu da će nastaviti da rade na izgradnji mira, prosperiteta i stabilnosti na Balkanu, te da je integracija u EU zajednički cilj sve tri zemlje

Na trilateralnom samitu usvojena je Istambulska deklaracija u kojoj se navodi da regionalna politika ubuduće treba da se zasniva na osiguranju bezbjednosti, stalnom političkom dijalogu i očuvanju multietničkih, multikulturalnih i multivjerskih osobenosti regiona.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović najavio je u nedjelju da će osporiti, kako je rekao, takozvanu istambulsku deklaraciju.

Radmanović je naglasio da je Silajdžić zajedno sa "svojim" ministrom inostranih poslova Svenom Alkalajem bio u nezvaničnoj posjetu Istambulu i da nije mogao prihvatiti nikakav dokument u ime BiH, te da će kada dođe u Predsjedništvo osporiti tzv. istambulsku deklaraciju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE