• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bramerc sa Inckom i Silajdžićem

Na zapadnom Balkanu ponovo postoji spremnost da se riješe preostala pitanja vezana za počinjene zločine, izjavio Incko nakon razgovora sa Bramercom

 Bramerc sa Inckom i Silajdžićem Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu na sastanku sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom da na zapadnom Balkanu ponovo postoji spremnost da se riješe preostala pitanja vezana za zločine počinjene tokom sukoba 90-ih godina prošlog vijeka, te da to može pomoći napretku ovoga regiona.

Iz OHR-a je saopšteno da je Incko rekao, upoznajući glavnog tužioca o razvoju političke situacije u BiH, da su nedavne izjave parlamenta Srbije i srpskog i hrvatskog predsjednika stvorile prostor u kome se može postići napredak u potrazi za pravdom.

Incko je dodao da je u ovoj klimi još uvredljivije da mali broj političara nastoji vratiti sat unazad otvaranjem starih rana.

Primijetivši da je "istorijska činjenica upravo to: istorijska činjenica", visoki predstavnik je rekao da će trajni mir doći kroz istrajavanje u potrazi za pravdom.

"Što više podrške dajemo pravnom gonjenju lica optuženih za ratne zločine, što više podrške dajemo onima koji istražuju ratne zločine i što više podrške dajemo žrtvama ratnih zločina to ćemo skorije moći ublažiti bol onih koju su propatili i krenuti naprijed", rekao je Incko.

Konstatujući da Upravni odbor Savjeta za provođenje mira stalno poziva vlasti na punu saradnju sa Haškim tribunalom, hapšenje svih optuženika ovog suda - a posebno Ratka Mladića - te razbijanje njihove mreže podrške, Incko je obećao nastavak podrške obezbjeđivanju pune saradnje sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

OHR i drugi međunarodni i domaći partneri u BiH nastaviće sa pružanjem podrške naporima na uništavanju mreža koje omogućavaju da Ratko Mladić ostane na slobodi kao i partnerskim naporima drugih u regionu da dovedu do toga da pravda bude zadovoljena.

"Potrebna je proaktivna i kooperativna opredijeljenost za pravdu, sudove, traganje za istinom. Mislim da velika većina građana na zapadnom Balkanu to u potpunosti razumije", rekao je Incko.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc informisao je danas predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića o saradnji Haškog tribunala sa pravosudnim institucijama BiH i mjerama i radnjama koje se preduzimaju na hapšenju haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Ocijenjeno je da je saradnja sa oficirima za vezu veoma dobra i da se poslovi na operativnom nivou uspješno obavljaju, te je izraženo obostrano uvjerenje da će se saradnja BiH sa Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine nastaviti sve do okončanja njegovog rada.

Silajdžić je istakao da je dosadašnju saradnju BiH sa Haškim tribunalom neophodno nastaviti i intenzivirati po ključnim pitanjima, rekavši da će BiH "pažljivo pratiti šta se događa sa Srbijom", koja je u prošlom izvještaju ocijenjena kooperativnom - saopšteno je iz Silajdžićevog kabineta.

Bramerc je informisao Silajdžića i o toku suđenja nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Silajdžić je postavio pitanje revizije odluka o zaštiti dokumenata koji su u vezi sa predmetom protiv bivšeg predjednika SRJ Slobodana Miloševića, te naglasio neophodnost utvrđivanja odgovornosti za uništavanje predmeta iz masovnih grobnica.

Posjeta glavnog tužioca Haškog tribunala BiH je u funkciji pripreme i podnošenja polugodišnjeg izvještaja Savjetu bezbjednosti UN.

Glavni tužilac Haškog tribunala Bramerc boraviće do srijede, 28. aprila, u BiH i održaće sastanke sa političkim i pravosudnim zvaničnicima, a u Sarajevu i Srebrenici će razgovarati i sa predstavnicima udruženja stradalnika rata.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE