• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iran traži podršku od BiH

Iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki zatražio je od BiH podršku u sporu sa Zapadom o namjeni svog nuklearnog programa.

 Iran traži podršku od BiH Izvor: MONDO

Šef iranske diplomatije posjetio je u ponedjeljak BiH prilikom povratka iz Beča, gdje nije postignut nikakav naredak u razgovorima sa direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukijem Amanom o ponudi za razmjenu nuklearnog goriva koji je osmišljen da bi umanjio tenzije između Teherana i Zapada.

Motaki je na konferenciji za novinare u Sarajevu naglasio da bi svih deset nestalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, među kojima je i BiH, trebalo da odigraju svoje uloge na odgovoran način i da donose odluke u demokratskoj atmosferi, jer bi na taj način "spriječili neke od članica tog tijela da namjeću svoje mišljenje i da zaustave diktatorstvo u Savjetu bezbjednosti UN".

SAD, Velika Britanija i Francuska, koje su stalne članice Savjeta bezbjednosti UN sa pravom veta, vjeruju da Iran pod okriljem civilnog nuklearnog programa pokušava da proizvede atomsko naoružanje, što Teheran negira.

Preostala dva člana Savjeta bezbjednosti UN Kina i Rusija jasno su stavile do znanja da je njihova odluka o pridruživanju pregovorima o četvrtoj rundi sankcija Iranu djelimično donesena zbog odbijanja Teherana da prihvati ponudu IAEA.

Motaki je naglasio da će se razgovori sa IAEA nastaviti.

"Ako uspijemo da ostvarimo politički dogovor sa svim stranama koje učestvuju u pregovorima o razmjeni nuklearnog goriva onda mi možemo da predložimo različite mehanizme za ostvarenje tog projekta. BiH kao nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN treba da bude informisana o svemu šta se dešava kako na regionalnoj tako i na međunarodnoj pozornici. Informisanost bi pomogla BiH da aktivno i konstruktivno djeluje u Savjetu bezbjednosti UN na pravednim principima", rekao je Motaki.

Međutim, u saopštenju nakon sastanka sa Motakijem predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić naveo je da je strateški cilj BiH članstvo u EU i NATO-u i da će to uticati na glas u Savjetu bezbjednosti UN.

U saopštenju se ističe da BiH, kada donosi važne odluke u međunarodnim forumima, uključujući i Savjet bezbjednosti UN, mora uzeti u obzir i ove strateške interese.

U saopštenju se dodaje da BiH, koja je potpisnica Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, u potpunosti podržava rad i odluke IAEA.

Motaki i Alkalaj za unapređenje saradnje

U obostranom interesu BiH i Irana je da se ekonomska saradnja, nivo trgovinske razmjene i investicija dvije zemlje unaprijede, istakao je ministar inostranih poslova Irana Manučer Motaki u ponedjeljak tokom susreta sa ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem.

Na sastanku delegacije Ministrastva inostranih poslova BiH, koju je predvodio Alkalaj, sa delegacijom Irana razgovarano je o aktuelnim političkim pitanjima u BiH i Iranu, kao i o važnijim pitanjima na globalnom nivou.

Tokom susreta posebna pažnja posvećena je potencijalnom razvoju ekonomskim odnosa BiH i Irana - sapšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Motaki je istakao da namjerava ohrabriti iranski poslovni sektor da osnaži svoje prisustvo u BiH i ukazao da na iranskom tržištu postoje brojne poslovne prilike za firme iz BiH.

Iranski ministar inostranih poslova naglasio je da njegova zemlja snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, te uputio poziv ministru Alkalaju da posjeti Iran.

Alkalaj je izrazio zahvalnost za podršku narodu i vladi Irana koja nije izostala ni u najtežim trenucima za BiH. On je izrazio uvjerenje da se i najkompleksnija pitanja mogu riješiti kroz intenzivnu komunikaciju i dijalog, te da BiH podržava iznalaženje rješenja diplomatskim putem.

Ministar inostranih poslova BiH je konstatovao da postoji ogroman prostor za ekonomsku saradnju što je u interesu obje zemlje.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE