• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čeka se odluka suda o izručenju Ganića

Tužilaštvo Srbije čeka odluku suda u Londonu o tome da li će Ejup Ganić, optužen za zločine u Dobrovoljačkoj ulici, biti izručen Beogradu.

 Čeka se odluka suda o izručenju Ganića Izvor: MONDO

Ovo je izjavio srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Vukčević je rekao da je zadovoljan dosadašnjim tokom postupka, jer je veliki uspjeh postignut samim tim što su britanske vlasti dale sertifikat na dokaze koje je ponudilo srpsko pravosuđe.

"Ostaje nam da čekamo odluku suda", rekao je Vukčević.

Šef diplomatije Vuk Jeremić ranije je rekao da je Beograd ponudio da se ubrza ratifikacija bilateralnog sporazuma o procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine, što bi, prema ocjeni ''Dejli telegrafa'' omogućilo da se Ganiću sudi u Sarajevu.

Pomoćnik ministra pravde BiH Nikola Sladoje rekao je da taj bilateralni sporazum samo predviđa mogućnost da jedna zemlja ustupi drugoj neki krivični predmet, a da njime nije predviđeno obavezno isporučivanje traženih osoba, piše "Pres".

Iako ratifikacija ovog sporazuma ne predstavlja nikakvu prepreku da bi predmet ''Ganić'' bio ustupljen BiH, bilo bi poželjno da se taj sporazum potvrdi u oba državna parlamenta, jer se sada primjenjuje na privremenoj osnovi i kao takav lako bi mogao biti raskinut, pojasnio je Sladoje.

Ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović rekao je da je ovaj sporazum predmet raznih manipulacija u Sarajevu i da dvije zemlje moraju da potpišu niz konkretnih sporazuma o pravnoj saradnji da bi mogle da sarađuju u ovakvim slučajevima.

Ganić je uhapšen u Londonu u martu na osnovu optužnice i zahtjeva Srbije za njegovo izručenje zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 1992. godine kada je ubijeno više od 40 vojnika.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE