• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosanac u Kanadi štrajkuje glađu

Državljanin BiH Elvir Pobrić, koji je u ovoj zemlji osuđen za dvostruko ubistvo, štrajkuje glađu u zatvoru u Kalgariju

 Bosanac u Kanadi štrajkuje glađu Izvor: MONDO

On se boji da bi u slučaju ekstradicije njegov život bio ugrožen, pišu kanadski mediji.

Pobrić, koji je uhapšen tokom protekle godine u Kalgariju, optužen je da je napustio BiH da bi izbjegao zatvorsku kaznu za ubistvo dvoje ljudi.

Pobrić je započeo štrajk glađu, nakon što je 29. marta vraćen u zatvorski centar u Kalgariju nakon svog posljednjeg pojavljivanja pred Odborom za imigraciju i izbjeglice kada mu je određen pritvor od još mjesec dana.

Zvaničnici kanadske granične službe, koji su Pobrića vratili u centar, kažu da je uhapšeni vratio dopola pojeden sendvič i sok.
Jedan od čuvara upitao je Pobrića da li odbija hranu, na šta je on odgovorio da štrajkuje glađu.

"Rekao je da će prije umrijeti nego da se vrati u BiH. Pobrić je odlučio da nakon posljednjeg procesa stupi u štrajk glađu. On je sugerisao da se plaši povratka u BiH i da će najvjerovatnije biti ubijen, tako da je rekao da će prije umrijeti u Kanadi",kaže Ketrin King iz kanadske pogranične službe.

Tokom jučerašnje video konferencije sa imigracionim sudijom DŽefom Rempelom iz Vankuvera Pobriću je naređeno da ostane u zatvoru još 30 dana i za to vrijeme biće izvršena procijena rizika.

Nalog o izručenju je završen i BiH se saglasila da će u roku od dvije sedmice poslati potrebne putne isprave.
U slučaju da ne bude deportovan sljedeće saslušanje za Pobrića određeno je za 21. maj.

Pobrić (38) je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Svete Bjelana i Vitomira Oreškovića 1992. godine u Velagićima, opština Ključ, nakon čega je navodno pobjegao iz zatvora 1996. godine i u Kanadu je došao tri godine kasnije.

Prema kanadskim medijima, Pobrić je 4. aprila 1992. ubio Bjelana i Oreškovića, sa kojima je bio upleten u poslove s krijumčarenim stranim valutama. Bjelan i Orešković su nosili velike svote novaca namijenjene kupovanju stranih valuta, a Pobrić ih je ubio hicima u potiljak. Oreškovićevo tijelo je odnio do obližnjeg smetljišta, zapalio ga i prešao traktorom preko toga, kako bi prikrio tragove. Nakon toga je u Bjelanov automobil stavio njegovo tijelo, odvezao se do šume i zapalio auto s tijelom unutra.

Pobrić je uhapšen u aprilu prošle godine tokom kontrole saobraćaja, na osnovu međunarodne potjernice Interpola i ponovo smješten u pritvor u februaru ove godine. Ukinuto mu je stalno boravište u Kanadi. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE