• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema povrede vitalnog interesa Bošnjaka

Vijeće Ustavnog suda RS je utvrdilo da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka u Zakonu o policijskim službenicima

 Nema povrede vitalnog interesa Bošnjaka Izvor: MONDO

Nije povrijeđen ni vitalni interes u Zakonu o izmjenama i dopuni Zakona o Radio televiziji RS (RTRS).

Imajući u vidu prigovore Kluba delegata Bošnjaka u Vijeću naroda RS, Vijeće Ustavnog suda je ocijenilo da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes u Zakonu o policijskim službenicima u pogledu zastupljenosti Bošnjaka u MUP-u Srpske, jer je odredbom tog zakona propisano da ''sastav policijskih službenika u Ministarstvu treba okvirno da odražava nacionalni sastav, u skladu sa Ustavom RS''.

Tim zakonom nije povrijeđen vitalni nacionalni interes imajući u vidu i da se izbor, imenovanje i razrješenje službenika obavlja prema Zakonu o unutrašnjim poslovima RS i u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima RS, koji propisuje i mehanizme za obezbjeđivanje adekvatne zastupljenosti, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Vijeće je istaklo da su odredbama osporenog zakona precizno utvrđeni rokovi za donošenje podzakonskih akata u cilju realizacije odredaba zakona koje se odnose na zapošljavanje policijskih službenika.

Klub Bošnjaka smatrao je da se Zakonom o izmjenama i dopuni Zakona o RTRS-u, u odredbama kojima se traži saglasnost Narodne skupštine RS u slučaju otuđenja ili ustupanja na upravljanje trećim licima pokretne i nepokretne imovine RTRS-a, dovodi u pitanje uspostavljanje i kompetencija Korporacije javnih RTV servisa BiH. Klub Bošnjaka smatra i da se tim zakonom uvodi politički uticaj na javni servis, i da u tom zakonu nisu navedene sve nadležnosti koje Korporacija vrši u ime sva tri javna servisa.

Imajući u vidu te prigovore, Vijeće je utvrdilo da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka, jer je uređivanje načina otuđenja imovine u funkciji zaštite opšteg interesa, a svaka pojedinačna odluka parlamenta RS u tome smislu mora biti upućena i Vijeću naroda koje može da pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Povodom prigovora da nisu navedene sve nadležnosti koje Korporacija javnih servisa BiH vrši u ime sva tri javna servisera, Vijeće je navelo da može da cijeni da li je predloženim rješenjem u zakonu povrijeđen vitalni nacionalni interes, a ne i da li je interes povrijeđen samo zato što nešto ne postoji u zakonu.      Vijeće je konstatovalo da identičnu odredbu u pogledu nadležnosti koje Korporacija vrši u ime sva tri javna servisa sadrži i Zakon o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH, naglašava se u saopštenju. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE