• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik:Riješiti pitanje vojne imovine

Predsjednik vlade RS izjavio da pitanje vojne imovine treba riješiti cjelokupno, a ne samo za potrebe Ministarstva odbrane.

 Dodik:Riješiti pitanje vojne imovine Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik smatra da pitanje vojne imovine u BiH nije moguće riješiti na način da se odobre lokacije za potrebe Ministarstva odbrane BiH, a da ostala vojna imovina ostane neriješena.

"BiH prema Dejtonskom sporazumu nema i nije titular nikakve imovine. Dobra volja RS je bila da prihvatimo da se 69 lokacija koje je Ministarstvo odbrane BiH odredilo kao perspektivne, od čega 24 u RS, mogu da budu u sastavu tog ministarstva, ali pod uslovom da se ostala imovina riješi tako da pripada entitetima i lokalnim zajednicama", istakao je Dodik na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je rekao da više ne može potvrditi održivost takvog stava RS po tom pitanju, ističući da RS neće moći da pristane da se imovina da u vlasništvo bilo koga na nivou BiH, bez obzira što se to postavlja kao poseban uslov za članstvo BiH u NATO-u.

"Povjerenje RS u NATO ugroženo je činjenicom da se NATO miješa u političku kompoziciju BiH zahtjevima za promjenu Ustava BiH koji su od ranije poznati kao aprilski i butmirski paket", istakao je Dodik.

On je poručio da se nijedna od tih promjena neće desiti ni prije ni nakon izbora, ističući da je potpuno naivna priča o tome kako će se poslije izbora nešto u BiH dešavati.

"Ništa se neće dešavati i ustavne promjene u BiH nisu moguće ni u kojem dijelu koji bi ugrozio postojeći status RS", istakao je Dodik, zaključujući da se efikasnost i funkcionalnost BiH mogla postići u okviru deset tačaka koje je on ranije predlagao, ali da taj njegov prijedlog više ne važi.

Govoreći o nedavno ponuđenom pristupanju BiH Akcionom planu za članstvo u NATO-u /MAP/, Dodik je rekao da je to pitanje uslovljeno rješavanjem pitanja vojne imovine, ali da to nije novo, već staro pitanje koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun.

Dodik je podsjetio da RS nije dozvolila da jedinica Oružanih snaga BiH bude u okviru turskog kontingenta u mirovnoj misiji u Avganistanu, zaključujući da mu je drago da je to pitanje sada riješeno.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE