• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Zadržavanje statusa kvo najgore rješenje

Autor SRNA

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da nije iznenađen ishodom glasanja o prijedlozima izmjena Izbornog zakona u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Čović je naveo da je taktika bošnjačkih stranaka da se ništa ne promijeni.

"Mi smo i očekivali takvu informaciju iz parlamenta, ali, eto, trebalo je osam mjeseci da taj zakonski prijedlog završi svoj put. Iako je naš prijedlog prošao Dom naroda i iako smo smatrali da postoji šansa da se nekim korekcijama to poboljša, danas smo vidjeli da je samo 11 poslanika za i nije se tu imalo što posebno očekivati. Još gore je, koliko vidim, prošao prijedlog SDA koji je više poslat da bude konkurencija našem, a ne sa realnom šansom da bude usvojen", rekao je Čović.

On kaže da je taktika bošnjačkih stranaka da idu samo "na kartu kozmetičkih izmjena da bi tražili krivca zašto se nešto ne događa, a u osnovi nastojali dočekati izbore u istom ambijentu kao do sada".

"To bi bilo najgore od svih loših rješenja", rekao je Čović u Briselu pred početak večere sa članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom Evropske narodne stranke Džozefom Dolom.

Čović je izrazio nadu da će i u okviru večerašnjih i sutrašnjih razgovora biti tražena konkretna rješenja.

"Naš minimum je obezbijediti da konstitutivni narodi mogu izabrati legitimne predstavnike u Predsjedništvo i Dom naroda. Ako to uspijemo onda smo stvorili ambijent da se potpuno okrenemo ekonomskim i socijalnim reformama koje su najneophodnije", smatra Čović, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Sutra će uslijediti i pojedinačni razgovori Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića sa Dolom, a glavna tema biće izmjene Izbornog zakona BiH, prenose federalni mediji.

"Iznijećemo svoje prijedloge i pokušati da nađemo neki kompromis, ako ga je uopšte moguće naći. Dok god postoji šansa trebamo učiniti sve da zakonskim izmjenama definišemo način izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda, te vlasti u gradu Mostaru i onda u miru očekivati izbore i sprovođenje izbornih rezultata", naglasio je Čović.

Govoreći o aktivnijoj ulozi međunarodne zajednice u razgovorima o izmjeni Izbornog zakona BiH, Čović je naveo da mu se čini da su svi potcijenili značaj ovog pitanja i da je to problem.

"Kada smo mi prije godinu i po govorili koliko je potrebno imati reformu Izbornog zakona tada su svi čekali da se nešto dogodi samo od sebe i vjerovali da neće biti ovakvih napetosti. Tek kada je postalo izvjesno da bošnjačka strana želi zadržati status kvo uključila se administracija SAD i djelimično i EU", rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, računica je vrlo jednostavna - šta god dogovarali potrebna su 22 glasa u Predstavničkom domu i osam u Domu naroda.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije danas podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru uputio Dom naroda, a čiji je predlagač bio Hrvatski narodni sabor /HNS/, kao ni Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, predlagača poslanika iz SDA. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE