• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Okun pohvalio rukovodstvo RS

Okun je izjavio da je „za svaku pohvalu“ što su izdavana naređenja da se poštuju odredbe međunarodnog humanitarnog prava.

 Okun pohvalio rukovodstvo RS Izvor: MONDO

Američki ambasador Herbert Okun rekao je na suđenju Radovanu Karadžiću da je upoznat sa činjenicom da je rukovodstvo RS u toku rata u BiH izdavalo naređenja kojima se tražilo da se poštuju prava civila i ratnih zarobljenika, kao i da se omogući dostavljanje humanitarne pomoći svom stanovništvu.

Karadžić je konstatovao da su „Srbi bili slabi u propagandi, pa su stvari prolazile nezapaženo“, a i da se rukovodstvu RS „činilo neukusnim da objavljuje takve svoje akcije“, na šta je Okun uzvratio da „isto tako nije bilo ukusno etnički čistiti ljude“.

Okun je izjavio da je „za svaku pohvalu“ što su izdavana naređenja da se poštuju odredbe međunarodnog humanitarnog prava, ali da je „činjenica da ih vojnici na terenu nisu poštovali“.

Karadžić je insistirao da cilj srpske strane „nije bila blokada Sarajeva i da je grad bio u unutrašnjoj blokadi, jer su šverceri zaustavljani konvoje, kako bi mogli da formiraju cijene“, a Okun je prokomentarisao da je razlog što je međunarodna zajednica vršila pritisak na Srbe bio taj „što nisu dopustili redovno snabdijevanje grada strujom i vodom“.

Na zahtjev predsjedavajućeg sudije O-Gon Kvona da prokomentariše tvrdnju o švercerima, Okun je odgovorio da je „švercera bilo i da su kriminalni elementi bili aktivni tokom rata na sve tri strane“. Okun je početkom 90-tih bio zamjenik specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju Sajrusa Vensa i dnevnik koji je vodio do 16. maja 1993. godine uvršćen je u dokazni materijal. Karadžić je u više navrata rekao da mu se „više sviđaju ambasadorove dnevničke bilješke nego njegovo svjedočenje“, ali je Okun ocijenio netačnom tvrdnju da između dnevnika i svjedočenja postoji „drastična razlika“.

Okunovo svjedočenje je, poslije pet sudskih dana, okončano. Suđenje Karadžiću, optuženom za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, nastavlja se u srijedu iduće nedjelje. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE