• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mlađi Radiću odbijena molba za pomilovanje

Haški tribunal odbio je molbu za pomilovanje nekadašnjeg policajca Mlađe Radića, koji je osuđen zbog zločina u logoru Omarska 1992. godine, objavljeno je u Hagu.

 Mlađi Radiću odbijena molba za pomilovanje  Izvor: MONDO

U obrazloženju odluke se navodi da Radić nije odslužio dvije trećine kazne.

Radić je u novembru 2008. godine upućen u Francusku na odsluženje kazne od 20 godina. Prema zakonima te države, osuđeni može da bude pušten na slobodu kada odsluži polovinu kazne. U molbi za pomilovanje Radićevi zastupnici su istakli da je francusko zakonodavstvo obavezujuće za Tribunal.

Predsjednik Haškog tribunala Patrik Robinson u odluci ukazuje na odredbu statuta prema kojoj osuđenici kazne u različitim državama služe pod supervizijom Tribunala, te da je praksa u drugim zemljama, uglavnom, da se prijevremeno oslobađanje ne omogućava prije nego što se odsluži dvije trećine kazne.

U Radićevoj slučaju, dvije trećine kazne isteći će 9. avgusta 2011. godine, navodi se u odluci predsjednika tribunala.

Robinskon je izrazio zabrinutost zbog Radićevih prigovora na loš tretman u zatvoru, najavljujući da će tražiti da se problem preispita.

Radiću je suđeno u predmetu "Kvočka i drugi", zajedno sa Miroslavom Kvočkom, Dragoljubom Prcaćem, Milojicom Kosom i Zoranom Žigićem, zbog zločina u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje. Pretresno vijeće ga je osudilo na 20 godina zatvora 2. novembra 2001. godine, a žalbeno vijeće potvrdilo je presudu 28. februara 2005. godine. Radića su pripadnici Sfora uhapsili 8. aprila 1998. godine i dan kasnije je prebačen u Međunarodni sud.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE