• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Strazburu hitna rasprava o BiH

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope u četvrtak će u Strazburu po hitnom postupku raspravljati o BiH.

 U Strazburu hitna rasprava o BiH  Izvor: MONDO

Kao povod za ovu debatu navodi se hitna potreba za ustavnim reformama u BiH, kojima bi bile izmijenjene odredbe Ustava BiH i Izbornog zakona BiH koje sada omogućavaju samo pripadnicima tri konstitutivna naroda da budu birani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH.

Član delegacije BiH Milica Marković izjavila je ranije Srni da je riječ o veoma važnoj, vanrednoj raspravi o BiH koja je pokrenuta, najvjerovatnije, po zahtjevu Monitoring komiteta.

Drugi član delegacije BiH Mladen Ivanić istakao je da sama činjenica što se ova tačka našla na dnevnom redu, po hitnom postupku, pokazuje da Savjet Evrope nije zadovoljan što nije provedena presuda iz Strazbura u predmetu "Sejdić - Finci".

Organizovanje ove hitne debate je u svjetlu prošlonedjeljne posjete BiH predsjedavajuće Komiteta ministara Savjeta Evrope Mišelin Kalmi - Rej, koja se informisala o aktuelnom stanju u BiH, te aktivnostima koje su domaće vlasti pokrenule radi implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić - Finci protiv BiH".

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 22. decembra prošle godine donio je presudu u korist Jakoba Fincija i Derve Sejdića protiv BiH zbog diskriminacije manjinskih naroda.

Savjet ministara BiH donio je 9. marta odluku o imenovanju Radne grupe za izradu amandmana na Ustav BiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH radi provođenja presude iz Strazbura u predmetu "Sejdić i Finci".

Stalnu delegaciju Parlamentarne skupštine BiH pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope čine Milica Marković, Mladen Ivanić, Slavko Matić i Bakir Izetbegović.

Aprilsko zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koje je počelo 26. aprila, trajaće do sutra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE