• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Traži se konačna presuda za Rasima Delića

Odbrana preminulog komandanta Armije BiH Rasima Delića zatražila nastavak postupka i donošenje presude Žalbenog vijeća

 Traži se konačna presuda za Rasima Delića Izvor: MONDO

Odbrana nekadašnjeg komandanta Armije BiH Rasima Delića obavijestila je Haški tribunal da je on preminuo 16. aprila u Sarajevu ali nije zatražila obustavu, već nastavak postupka i donošenje presude Žalbenog vijeća, javlja dopisnik Srne iz Haga.

Predstavnik Tribunala Kristijan Šartije je rekao da i Tužilaštvo smatra da je u interesu pravde da žalbeno vijeće nastavi sa radom i donese konačnu presudu.

Delić je 15. septembra 2008. u Hagu osuđen na tri godine zatvora zbog zločina mudžahedina nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske u srednjoj Bosni 1995. godine.

U maju prošle godine odobreno je privremeno puštanje Delića na slobodu, nakon izdržane dvije trećine kazne po prvostepenoj presudi, a naloženo mu je da prisustvuje pretresu u žalbenom postupku 19. januara ove godine.

Tužilaštvo je tada tražilo da se Deliću kazna poveća na sedam godina zatvora, dok je odbrana tražila oslobađajuću preusudu.

"Odbrana i tužilaštvo su predali zanimljive podneske i biće zanimljivo vidjeti kakva će odluka biti donesena jer je ovo prvi put u istoriji Tribunala da je neki optuženi preminuo u toku žalbenom postupka", rekao je Šartije.

On je dodao da se sa zahtjevom o donošenju žalbene presude složila i Delićeva porodica.

"Žalbeno vijeće razmatra podneske strana. Statut Tribunala i Pravilnik o postupku ne kažu ništa o ovome, a kako je optužba istakla, ništa ne stoji na putu da se postupak nastavi“, kazao je Šartije.

On je najavio da će uskoro biti objavljena odluka preteresnog vijeća koje je prihvatilo povjerljivi zahtjev Tužilaštva za ponovno otvaranje postupka u predmetu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača koji su optuženi za zločine nad srpskim civilima u toku i poslije operacije „Oluja“ 1995. godine.

Na ovom suđenju je posljednji svjedok pretresnog vijeća saslušan prošlog četvrtka, a s obzirom na odluku pretresnog vijeća dokazni postupak "još nije gotov", zaključio je Šartije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE