• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gradsko vijeće podržalo Behmenov zahtjev

Gradsko vijeće Sarajeva podržalo zahtjev gradonačelnika Alije Behmena da se zabrani obilježavanje osamnaeste godišnjice stradanja u Dobrovoljačkoj

 Gradsko vijeće podržalo Behmenov zahtjev Izvor: MONDO

U izjavi, koja je jednoglasno usvojena na vanrednoj sjednici koju je inicirao Behmen, traži se da se "ne dozvoli politička demonstracija i manipulisanje žrtvama", saopštile su gradske vlasti.

Gradsko vijeće u ovom događaju prepoznaje ''politički čin provokacije i pokušaj revizije istorije agresija na Sarajevo i BiH'', dodaje se u saopštenju.

Ranije danas ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je da će policija  obezbjeđivati skup povodom obilježavanja osamnaeste godišnjice stradanja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, najavljen za 3. maj.

Ahmetović nije želio da komentariše izjave gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena, koji je pozvao na zabranjivanje obilježavanja stradanja vojnika JNA.

Ministar bezbjednosti BiH rekao je novinarima da je skup uredno prijavljen policiji Kantona Sarajevo, koja će ga obezbjeđivati.

Misija OEBS-a u BiH nije željela da komentariše zahtjev gradonačelnika Sarajeva, kao ni šef Misije EUPM-a u BiH Štefan Feler.

Iz OHR-a je saopšteno Srni da je na nadležnim institucijama za provođenje zakona da odrede da li okupljanje povodom 18 godina od stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj može biti održano u Sarajevu, ali da ''prije toga, organizatori komemoracije moraju da ispune uslove propisane odgovarajućim zakonima''.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da se u BiH moraju stvoriti uslovi za civilizovan dijalog o svim otvorenim pitanjima i izrazio nadu da će 3. maja biti odata počast stradalim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

"Moramo se naučiti da tamo gdje je bilo mrtvih i stradalih na civilizovan način omogićimo da njihove porodice zapale svijeće i pomole se Bogu na način kako njihove vjerske zajednice to čine", rekao je Špirić novinarima komentarišući zahtjev gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena da se zabrani obilježavanje godišnjice zločina u Dobrovoljačkoj.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas Srni da bi bilo korektno da se dozvoli obilježavanje godišnjice stradanja u "Dobrovoljačkoj uluci" u Sarajevu i da skup protekne bez bilo kakvih incidenata.

"Jedna od logičnih posljedica međusobnog povjerenja treba da bude i tolerancija kada je riječ o obilježavanju pomena na različite zločine koji su se dogodili nad svim narodima na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Dačić.

Propala zajednička kandidatura?

Sa dnevnog reda današnje sjednice gradske skupštine Istočnog Sarajeva skinuta je odluka o davanju podrške zajedničkoj kandidaturi ovog grada sa federalnim Sarajevom za organizaciju Zimskog evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2015. godine zbog zahtjeva sarajevskog gradonačelnika Alije Behmena da bude zabranjeno obilježavanje 18. godišnjice stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, najavljene za 3. maj.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović, koji je skinuo ovu tačku sa dnevnog reda, rekao da Behmen, zabranu skupa u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja, nije zatražio zbog brige o bezbjednosti, već iz političkih motiva.

Pododbor za obilježavanje značajnog istorijskog događaja "Stradanje pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine" zaključio je 9. aprila da će 18. godišnjica stradanja vojnika JNA biti obilježena na mjestu stradanja u Sarajevu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović, koji predsjedava Pododborom, istakao je da će godišnjica biti obilježena mirnom šetnjom i paljenjem svijeća u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici.

Nakon toga, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uputio je juče hitan zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da zabrani obilježavanje godišnjice zločina u Dobrovoljačkoj ulici, najavljeno za 3. maj.

Behmen je rekao da najavljeno obilježavanje 18 godina od stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici smatra "dijelom organizovane kampanje revizije sudski utvrđenih činjenica o napadu na BiH i zločine počinjene na njenoj teritoriji i njenim građanima". On smatra da bi održavanjem najavljene posjete "moglo doći do ozbiljnog narušavanja javnog reda, odnosno sukoba ili nasilja širih razmjera i da je stoga treba zabraniti".

Prilikom dogovorenog povlačenja pripadnika JNA i komande Druge vojne oblasti iz Sarajeva 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, u zasjedi, koju su postavile paravojne formacije "Zelene beretke" i "Patriotske lige" te Teritorijalne odbrane, ubijena su 42 pripadnika JNA, ranjena 73, a 215 je zarobljeno.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE