• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđena optužnica protiv Nihada Bojadžića

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Nihada Bojadžića, koji se tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika hrvatske nacionalnosti na području sela Trusina.

 Potvrđena optužnica protiv Nihada Bojadžića Izvor: MONDO

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Bojadžić, u svojstvu zamjenika komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande nekadašnje Armije BiH "Zulfikar", 16. aprila 1993. godine, naredio njemu podređenim pripadnicima ovog odreda da napadnu selo Trusina.

Tom prilikom optuženi je, navodno, naredio da u selu Trusina niko ne smije ostati živ, da bi potom sa jednog uzvišenja iznad sela, sredstvom veze rukovodio napadom izdavajući komande vojnicima koji su napadali selo iz više pravaca, ne vodeći računa o razlikovanju civilnih i vojnih ciljeva.

U optužnici se dalje navodi da su po okončanju ovog napada, pripadnici odreda „Zulfikar” učestvovali u strijeljanju zarobljenih civila iz ovog sela, kao i postrojenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, saopšteno je iz Suda BiH

U navedenom napadu ubijeno je 19 civila hrvatske nacionalnosti i tri pripadnika HVO-a, a ranjeno više osoba, među kojima i dvoje djece.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE