• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Autobusi kreću prema Dobrovoljačkoj

Uprkos zahtjevu gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena da se zabrani obilježavanje godišnjice stradanja pripadnika JNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, organizatori ovog skupa nisu odustali od namjere da se u ponedjeljak poklone sjenima žrtava i to na mjestu stradanja.

 Autobusi kreću prema Dobrovoljačkoj  Izvor: MONDO

Predsjednica Pododbora za obilježavanje godišnjice stradanja u Dobrovoljačkoj Branka Šljivar potvrdila je za sutrašnji "Fokus" da su organizatori ispunili sve zahtjeve Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Kantona Sarajevo, neophodne za bezbjedno održavanje skupa.

"Služba hitne pomoći u Sarajevu potvrdila je da će reagovati u slučaju potrebe, istu potvrdu očekujemo i od Vatrogasne jedinice. Policiji smo dostavili i podatke o autobusima i redarima koji će pratiti učesnike skupa. Za sada znamo da će iz Miljevine ka Dobrovoljačkoj krenuti 300 ljudi, koji će mirnom šetnjom, bijelim ružama i svijećama odati počast stradalim pripadnicima JNA", rekla je Šljivarova, te naglasila da ih u toj namjeri ne mogu pokolebati i sve otvorenije prijetnje protivnika okupljanja u Sarajevu.

"Bošnjački političari nikada nisu odustali od unitarne i islamske BiH, a na putu ostvarenja tog cilja spremni su da gaze i, bukvalno, preko mrtvih", rekao je predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić, koji je ogorčen zahtjevom gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena da zabrani obilježavanje godišnjice napada na kolonu JNA.

Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, smatra da tvrdnja sarajevskog gradonačelnika da u Dobrovoljačkoj ulici nije bilo zločina govori da on i stranka iz koje dolazi, SDP, ne žele promjenu bošnjačkog scenarija, po kojem su samo Bošnjaci žrtve, a Srbi jedini krivci, odgovorni za sve.

Behmenov potez, kaže Mitrović, direktan je poziv svim kriminalcima, lopovima i šovinistima u Sarajevu da se okupe i naprave haos u Dobrovoljčakoj ulici s ciljem sprečavanja mirnog i civilizovanog prolaska tom ulicom i obilježavanja stradanja.

Portparol SDP-a BiH Damir Mašić u izjavi za "Fokus" potvrdio je da ova straka u potpunosti podržava zahtjev Alije Behmena za zabranu skupa u Dobrovoljačkoj, te da stoji iza svih navedenih razloga zbog kojih ne bi trebalo da dođe do toga.

Mašić smatra da je zahtjev za obilježavanjem stradanja u ovoj sarajevskoj ulici, ustvari, "samo pokušaj vlasti RS da skrenu pažnju s mnogo važnijih stvari".

"Izjava gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena da treba zabraniti obilježavanje godišnjice stradanja Srba u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine, najavljeno za 3. maj, jeste od onih koji su počinili ovaj zločin, a koju je on samo pročitao", smatra predsjednik Izvršnog odbora Partije demokratskog progresa Zoran Đerić.

Prema njegovim riječima, ako je za Behmena počinjeni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početak odbrane ovog grada, PDP postavlja pitanje da li to znači da su i zločini počinjeni u Sijekovcu, Kravici, Tuzli, Ozrenu, Uzdolu i Križančevom Selu simboli odbrane BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE