• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ingliš: SAD ne može da odluči o Dobrovoljačkoj!

Američki ambasador u BiH rekao je da je na vlastima Kantona Sarajevo da razmotre pitanje pokušaja zabrane obilježavanja godišnjice u Dobrovoljačkoj.

 Ingliš: SAD ne može da odluči o Dobrovoljačkoj! Izvor: MONDO

"Nije na SAD da odlučuju i kažu da li je situacija u Sarajevu takva da bi mogla izdržati i podržati jednu takvu vrstu okupljanja'', rekao je Ingliš za ''Glas Srpske''.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uputio je hitan zahtjev MUP-u Kantona Sarajevo da zabrani obilježavanje godišnjice zločina nad kolonom JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, najavljeno za 3. maj. Gradsko vijeće Sarajeva je podržalo ovaj njegov zahtjev.
Ocjenjujući političku situaciju u BiH, Ingliš je izrazio razočarenje činjenicom da se u BiH predizborna kampanja već zahuktala.

''BiH je suočena sa nekim ključnim problemima koji nisu u fokusu političara, a trebalo bi da budu, kao što su ekonomska pitanja, pitanja koja se tiču priključenja EU i drugim institucijama. Ponekad nam se čini da smo mi ti koji su više zainteresovani za evropsku budućnost BiH nego vaši lideri, a to ne smije i ne može biti tako'', naveo je Ingliš.

Prema njegovim riječima, SAD vjeruju da se ustavna reforma treba odvijati unutar Dejtonskog sporazuma.
''Ne vidim nikakve izglede za osporavanja BiH zasnovane na dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ustavna struktura BiH mora uvažiti da svi njeni građani moraju imati jednaka prava. Politički lideri, kada je o ustavnoj reformi riječ, treba da uspostave unutrašnji proces, a mi smo ovdje da pomognemo'', istakao je Ingliš.
On je dodao da dosljednom primjenom Dejtonskog sporazuma BiH ne samo da može, nego i mora da se kreće naprijed.
"Institucije BiH unutar dejtonskog Ustava moraju da se razvijaju tako da zemlja bude sposobna da se kreće ka članstvu u EU. Osnovne strukture dejtonskog Ustava su čvrste i SAD ih ne osporavaju'', poručio je Ingliš.

On je ponovio da SAD stoje iza suvereniteta i integriteta BiH i pozdravio čvrste potvrde takvog stava koje su došle od predsjednika Srbije Borisa Tadića i Hrvatske Ive Josipovića i takvu poziciju njihove politike prema BiH. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE