• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijave protiv šestorice zbog ratnih zločina

Logoraši RS iz Brčkog podnijeli prijave protiv šest osoba koje se terete za ratni zločin protiv srpskog stanovništva

 Prijave protiv šestorice zbog ratnih zločina Izvor: MONDO

Savez logoraša RS i Boračka organizacija RS iz Brčkog podnijeli su danas Tužilaštvu distrikta krivične prijave protiv šest lica koja se terete za za učešće u vršenju ratnog zločina protiv srpskog stanovništva na području Bukvičke regije i opstrukciju u njegovom rasvjetljavanju.

Potpredsjednik Saveza logoraša RS Nikola Ristić, koji je i sam bio zarobljenik u Bukviku, rekao je novinarima da su tužilaštvu danas predate krivična izjava protiv aktuelnog glavnog tužioca u Brčkom Zekerije Mujkanovića, za koga tvrdi da je tokom rata kao policijski inspektor u Gornjem Rahiću saslušavao zatvorenike i na taj način učestvovao u etničkom čišćenju i maltretiranju civilnog srpskog stanovništva.

"Prijava je upućena i protiv Mirsada Đape, koji je kao predsjednik Komisije za razmjenu i član opštinske Vlade u Gornjem Rahiću izvršavao naredbu etničkog čišćenja Bukvika i okoline", rekao je Ristić.

On je dodao da je na spisku i Šemso Saković, bivši predsjednik Ratnog predsjedništva opštine Brčko-Rahić, te sadašnji policijski rukovodioci Fahrudin Selimović i Senad Jašarević.

"Jašarević je danas šef Jedinice kriminalističke policije u Brčkom, a 1992. godine verifikovao je oduzimanje imovine i maltretiranje Srba bukvičke regije i njihovo odvođenje u logore", tvrdi Ristić.

Prema njegovim riječima, policijski inspektor Midhat Bećirović, kao šesto lice protiv koga je podnesena krivična prijava, radi u Timu za istrage ratnih zločina u predratnoj opštini Brčko, zloupotrijebio je službeni položaj prilikom istraga.

"Gospodin Bećirović je pokušavao da mijenja izjave svjedoka o ratnom zločinu nad Srbima u Bukviku i okolnim selima, nudeći im za to nagradu", tvrdi Nikola Ristić.

U Udruženju kažu da su uz krivične prijave priložli i dokaze, kao i spisak od 303 "aktera etničkog čišćenja Srba u bukvičkoj regiji 1992. godine".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE