• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ubistvo ne može biti legitiman cilj

Premijer Milorad Dodik dijeli tugu sa Srbima iz zapadne Slavonije.

 Dodik: Ubistvo ne može biti legitiman cilj  Izvor: MONDO

Premijer Dodik izjavio je da su Srbi iz Slavonije stradali u ratu u Hrvatskoj braneći svoja ognjišta i da do danas ne uspijevaju da dokažu svoje stradanje.

Nakon parastosa stradalim Srbima iz zapadne Slavonije tokom akcije hrvatske vojske "Bljesak", koji je služen u hramu Presvete Bogorodice u Gradišci, Dodik je rekao da ubijanje djece, žena i starih ljudi nije moglo da bude legitiman cilj.

On je istakao da legitiman cilj "ne može biti nikakvo ubistvo, pa ni onda kada neko nosi uniformu".

Premijer Dodik je rekao da se tokom akcije "Bljesak" 1995. godine dogodio drugi egzodus Srba sa prostora zapadne Slavonije, jer je prvi bio početkom rata kada su "ispražnjeni" prostori oko Požege i ostali krajevi.

"Branjeno je ono što se moglo odbraniti, a na kraju opsežnom akcijom dogovorenom u okviru hrvatske države uz prećutno odobravanje vojnih struktura NATO-a došlo je do napada na dio bivše Republike Srpske Krajine", rekao je Dodik.

On je rekao da dijeli tugu sa Srbima iz zapadne Slavonije za sve ono što su propatili, kao i za svim poginulim očevima, braćom i sestrama, majkama.

"Ovdje sam da se bar na trenutak zajedno okupimo i unesemo tračak optimizma da moramo da jačamo zajedničko povjerenje i zajednički život", rekao je Dodik i dodao da je RS sa svojim kapacitetima spremna da pruži utočište Srbima protjeranim iz zapadne Slavonije i da pokušava da riješi neka njihova statusna pitanja.

Premijer Dodik je istakao da Hrvatska gotovo jedina u regionu nije obuhvaćena projektima međunarodnih faktora, koji su u BiH i RS na jedan način rješavali pitanje prognanih, a u Hrvatskoj na sasvim drugi.

Dodik je rekao da mu je poznato da Hrvatska još nije vratila Srbima imovinu, podsjetivši da je u BiH i Srpskoj to pitanje riješeno.

"Mnogi od vas su mijenjali svoju imovinu u Hrvatskoj za imovinu u BiH i RS, a samo nekorektnost međunarodnog faktora u proteklim godinama mogla je da dovede u situaciju da se zamijenjena imovina gubi ovdje zbog neujednačenih propisa oko rješavanja ovog pitanja", rekao je Dodik.

U hramu Presvete Bogorodice u Gradiški danas je služen parastos poginulim Srbima iz zapadne Slavonije tokom akcije hrvatske vojske "Bljesak" 1. maja 1995. godine.

Na današnji dan prije 15 godina hrvatske oružane snage u akciji "Bljesak" ubile su 285 Srba, među kojima 57 žena i devetero djece, dok je iz zapadne Slavonije protjerano oko 15 000 Srba, a oko 1 450 pripadnika Srpske Vojske Krajine bilo zarobljeno, većina na prevaru uz pomoć zaštitnih snaga UN.

Za zločine počinjene nad Srbima u akciji "Bljesak" još niko nije odgovarao.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik apelovao je na hrvatske vlasti da konačno otvore arhive i omoguće ekshumacije i identifikacije srpskih žrtava u Hrvatskoj, te otklone sve prepreke kada je riječ o povratu imovine i stanarskim pravima.

"To bi bio najbolji dokaz da Hrvatska, kao demokratska država koja teži ka EU, želi da pokaže sasvim drugo lice", rekao je Dodik novinarima danas u Gradiški, nakon što je prisustvovao parastosu za poginule Srbe iz zapadne Slavonije u akciji hrvatskih vojnih snaga "Bljesak" 1995. godine.

Ministar rada i boračko - invalidske zaštite Republike Srpske /RS/ Rade Ristović rekao da su Vlada Srpske i resorno ministarstvo spremni da pomognu protjeranim Srbima iz zapadne Slavonije u domenu socijalnih prava, stambenog zbrinjavanja i obezbjeđivanja alternativnog smještaja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE