• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi svjedok na suđenju Karadžiću

Suđenje bivšem predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu biće nastavljeno u srijedu, 5. maja. Najavljen novi svjedok.

 Novi svjedok na suđenju Karadžiću Izvor: MONDO

Optužba bi kao svjedoka trebalo da izvede Fatimu Zaimović, koja je u toku rata radila kao glavna sestra na Odjeljenju dječije hirurgije u bolnici Koševo u Sarajevu.

Zaimovićevu je tužilaštvo pozvalo da pruži iskaz o granatiranju i snajperskoj kampanji protiv civilnog stanovništva i posljedicama po građane, uključujući nju i njenu porodicu. Ona će opisati pod kojim uslovima je bolnica Koševo radila u toku rata i govoriti o pojedinim incidentima u gradu.
 NJen iskaz je ponuđen u spise po pravilu 92 ter, a zastupnik optužbe će je ispitivati pola časa. Zaimovićeva je ranije svjedočila na suđenju generalu Stanislavu Galiću.

Tužilaštvo je najavilo da će nakon toga svjedočiti bivši politički savjetnik komandanta Unprofora u BiH Dejvid Harland, koji je i autor izvještaja UN o Srebrenici. Harland je u novembru 2003. godine u Hagu svjedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću, a 2007. na suđenju generalu Vojske Republike Srpske Dragomiru Miloševiću.

Tužilaštvo je za glavno ispitivanje tražilo četiri časa, dok je Karadžićeva procjena da će mu za unakrsno ispitivanje trebati 14 časova, odnosno puna četiri sudska radna dana.Karadžića, koji se pred sudom sam zastupa, optužnica u 11 tačaka tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Novi svjedoci optužbe sutra će biti saslušani i na suđenjima generalu Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine, nekadašnjim policijskim zvaničnicima Republike Srpske Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, koji se terete za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine, kao i na suđenju nekadašnjim šefovima Državne bezbjednosti MUP Srbije, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, optuženima za zločine u Hrvatskoj i BiH.

Na suđenju bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću od sutra se nastavlja dokazni postupak odbrane. Perišić je optužen za pomaganje srpskim snagama u Hrvatskoj i BiH koje su počinile zločine u Zagrebu, Sarajevu i Srebrenici. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE