• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšić: Pomen u Dobrovoljačkoj - provokacija iz RS

Željko Komšić vidi obilježavanje 18. godišnjice stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici kao "pokušaj provokacije iz RS".

 Komšić: Pomen u Dobrovoljačkoj - provokacija iz RS Izvor: MONDO

"Porodice stradalih, njihova rodbina i prijatelji - izvolite dođite, ali nemojte da Vlada Republike Srpske govori šta je bilo u Sarajevu sa namjerom provokacije Sarajlija, jer nekome odgovara da se nešto desi i da imate `belaj` u BiH", rekao je član Predsjedništva BiH i pozvao građane Sarajeva da ignorišu, kako kaže, to obilježavanje.

On smatra da odavanje pošte ubijenim vojnicima i oficirima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu "treba samo ignorisati i ne treba dozvoliti da se iz toga izrodi nešto loše".

Prema njegovom mišljenju, obilježavanjem stradanja pripadnika JNA u Sarajevu pokušavaju se spojiti događaji od 2. i 3. maja 1992. godine.

"Maršruta je Skenderija - Dobrovoljačka. Na Skenderiji je 2. maja bila bitka, a 3. maja bila je `čuvena` Dobrovoljačka. Sada se pokušava spajati dan kada je bila bitka sa 3. majem kada je bila čuvena razmjena (tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Alije) Izetbegovića i (generala Milutina) Kukanjca", kaže Komšić.

Gostujući u programu Televizije OBN, Komšić je rekao da, ako se žele obilježavati stradanja nevinih u Sarajevu, onda su to "Kazani".

Govoreći o istanbulskoj deklaraciji, Komšić je rekao da je znao za ovaj dokument jer ga je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić pozvao da ga upozna sa njenim sadržajem.

"Poslije se otvorila i rasprava o posjeti članova Predsjedništva BiH Beogradu. Silajdžiću sam rekao da prenese predsjedniku Srbije Borisu Tadiću da nemam ništa protiv toga, ali da očekujem gest dobre volje Srbije - Ilija Jurišić i Ejup Ganić u BiH", rekao je Komšić.

On tvrdi da su odnosi u Predsjedništvu BiH mnogo bolji nego što se stiče utisak kada se prate medijski istupi njegovih članova.

Govoreći o stendbaj aranžmanu BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Komšić je mišljenja da je
on neustavan i nezakonit i da je Fiskalni savjet BiH prekršio Ustav.

"Ne postoji odluka ustavnom ovlaštenog organa da se uopšte krene u pregovore sa MMF-om. U cijeloj njegovoj realizaciji ne postoji niti jedna odluka koja bi trebalo da postoji po Ustavu, pa da bi to proizvodilo dejstvo", tvrdi Komšić.

On smatra da su u BiH mogući socijalni nemiri koji mogu, kako je rekao, vrlo lako da prerastu u neku vrstu politički motivisanog nasilja.

POTVRDIO KANDIDATURU ZA PREDSJEDNIŠTVO

Komšić je takođe potvrdio da će na predstojećim izborima ponovo biti kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) BiH za ovu funkciju.

"O tome još nije donesena zvanična odluka organa SDP-a BiH, ali koliko ja znam o onome što se dešava u stranci i kakav je stav, biću kandidovan", rekao je Komšić i dodao da mu je apsolutno svjedeno ko će mu biti protivkandidat.

"Ja znam svoje i znam šta SDP misli", rekao je Komšić i dodao da nije tragedija ni ako izgubi na izborima.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE