• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žestoko u NSRS zbog Zakona o gasu

Autor Brankica Spasenić

Prijedlog Zakona o gasu RS koji je danas pred poslanicima NSRS izazvao je žestoku polemiku između vladajućih i opozicije oko navodnog prenosa nadležnosti, mogućim sankcijama prema RS, ali i otvorio pitanja o davno obećanoj gasifikaciji.

 Žestoko u NSRS zbog Zakona o gasu Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

Poslanik Adam Šukalo je postavio pitanje o poslovanju banjalučke firme „Gas Res“ ali i „krahu“ priče o izgradnji kraka gasovoda Južni tok kroz RS.

"Ovo je smiješno. Gdje je ta firma, koja je njihova uloga u gasifikaciji RS. Kakve šarene laže zamotane u velike mašne mi to ovdje prodajemo. Gdje su ti gasovodi , gdje su te firme", upitao je Šukalo.

Poslanik SNSD-a Vanja Bajić optužio je ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića za pokušaj prenosa nadležnosti u oblasti gasa. On je zatražio da se precizira da li će RS tda tripi sankcije zbog novog Zakona o gasu, kao što su to ranije "zaprijetili“ iz Evropske energetske zajednice (EEZ).

Podsjećamo, prilikom donošenja Nacrta zakona o gasu RS iz EEZ-a su istakli da se njime proširuju nadležnosti entiteta, i da hitno ga treba mijenjati, kao i da RS pokušava formirati tržište koje bi bilo potpuno izolovano od ostatka BiH.

"Kada usvojimo ovaj zakon, da li će RS imati posljedice jer se stalno prijeti posljedicama i nekim  sankcijama. Direktor EEZ je izjavio da će sankcije biti usmjerene ka entitetima, i da će on predložiti nešto što će "zaboliti“ entitete, a ne državu. O čemu se radi", istakao je Bajić.

On je ocijenio i da je novi zakon „odlično napisan“ i da će ga SNSD podržati.

Pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milenko Todorović poručio je da RS trpi stalne pritiske od strane direktora Sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača, ali i da RS nema potrebe sa traži saglasnost EEZ-a za usvajanje svojih zakona.

Naglasio je da je neumjesno pitanje o tome „šta je sa Gas Resom“.

"To je naša, vladina firma. Ne samo da se bavi trgovinom, nego i razvojem", dodao je Todorović.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE