• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasada SAD: Budite oprezni u Sarajevu!

Ambasada SAD upozorila svoje državljane da u ponedeljak budu oprezni u Sarajevu zbog najave skupa u Dobrovoljačkoj ulici.

 Ambasada SAD: Budite oprezni u Sarajevu! Izvor: MONDO

Američka ambasada u Sarajevu uputila je upozorenje svojim državljanima koji žive ili putuju u BiH da budu oprezni i svjesni opasnosti uoči najavljenog obilježavanja godišnjice stradanja pripadnika Jugoslovenske narodne armije JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

U saopštenju se navodi da prema pisanju nekih medija postoji značajan rizik od sukoba tokom tog marša i upozorava da čak i ako su demonstracije u suštini mirne one mogu postati nasilne i nepredvidive.

Ambasada podsjeća američke građane na nasilne događaje koji su se dogodili prošle sedmice ispred zgrade ambasade u Sarajevu nakon protesta.

"Trebate da izbjegavate ta okupljanja što je više moguće. Budite oprezni i svjesni okruženja i obratite pažnju na lokalne medije", ističe se u saopštenju, koje je objavljeno na sajtu američke Ambasade 30. aprila.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske (RS) za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici u ponedeljak će po prvi put nakon 18 godina na mjestu zločina biti obilježena godišnjica stradanja pripadnika JNA.

Prema programu Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, obilježavanje godišnjice stradanja vojnika JNA počeće mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu koja je predviđena od 10.00 do 10.30 časova.

Parastor za postradale biće služen u 11.00 časova u Spomen-crkvi u naselju Miljevići u Istočnom Sarajevu, nakon čega je u 11.20 ispred crkve planiran umjetnički program, u 11.40 obraćanje zvaničnika, u 12.00 časova polaganje vijenaca na centralnom Spomen-krstu, a u 12.10 okrugli sto u sali u Spomen-kosturnici.

Okupljanje u Dobrovoljačkoj ulici za ponedeljak je najavilo i Udruženje Zelene beretke, koje je pozvalo građane da dođu na, kako je navedeno, mirno okupljanje i odavanje počasti poginulim civilima i braniocima Sarajeva.

Ovo okupljanje najavljeno je za 9.00 časova na mjestu Drvenija u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, a u 10.00 časova je predviđena šetnja do mosta "Suade Deliberović i Olge Sučić".

Prije najavljenog okupljanja zelenih beretki, portparol Kantonalnog MUP-a Irfan Nefić potvrdio Srni da će pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo preduzeti sve mjere u okviru Zakona o javnom okupljanju kako bi obilježavanje 18. godišnjice stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u organizaciji Odbora Vlade RS prošlo na najbolji način.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i Gradsko Vijeće Grada Sarajeva zahtjevali su zabranu obilježavanja stradanja pripadnika JNA u Sarajevu.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić obilježavanje 18 godina od stradanja vojnika JNA doživljava kao provokaciju od strane Republike Srpske.

Podsjećamo, prilikom dogovorenog povlačenja pripadnika JNA i komande Druge vojne oblasti iz Sarajeva 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, u zasjedi, koju su postavile paravojne formacije "zelene beretke" i "patriotske lige", te Teritorijalne odbrane, ubijena su 42 pripadnika JNA, ranjena 73, a 215 je zarobljeno.

Srbija je raspisala potjernicu za 19 državljana BiH osumnjičenih za ovaj zločin. Među licima sa potjernice su Ejup Ganić, koji je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu, Stjepan Kljujić, Mustafa Hajrulahović Talijan, Zaim Backović, Jovan Divjak, Hasan Efendić.

Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog osnovane sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, početkom maja 1992. godine.

Rješenjem o provođenju istrage, Ganiću se stavljaju na teret tri krivična djela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE