• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova lista terorista

Na najnovijoj američkoj listi lica i organizacija povezanih sa međunarodnim terorizmom nalaze se 1.284 fizička i pravna lica iz BiH.

 Nova lista terorista Izvor: MONDO

Većinom se radi o radikalnim islamskim terorističkim organizacijama i njihovi pripadnici, dok je na listi Savjeta bezbjednosti UN takvih 86, piše "Glas Srpske".

"Sakriven je strogo povjerljiv izvještaj o 300 fizičkih lica povezanih sa terorizmom u BiH. Svi su državljani BiH. Obavještajno - bezbjednosna agencija BiH (OBA) o njima vodi posebnu evidenciju. Ali ni u jednom od ova dva izvještaja ne nalaze se ti najnoviji podaci BiH", kaže izvor "Glasa".

Ovaj izvor tvrdi da je slanje tog službenog izvještaja, navodno, zabranjeno jer je procijenjeno da bi takav dokument ugrozio dogovaranje bezviznog režima između BiH i EU.

Na najnovijoj američkoj "crnoj listi" nalaze se i bivši načelnik bošnjačke Agencije za istraživanje i zaštitu /AID/ Bakir Alispahić, logističar Armije RBiH i trgovac oružjem Hasan Čengić, ali i bivši poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Đojo Arsenović, te bivši ministar finansija RS Milenko Vračar.

Neke od zabranjenih organizacija na toj listi, koje djeluju u BiH, su i "Kuvaiti džoint rilif komiti", "Škola Plandište", te "DŽemijetul Furkan" i "Al-Haramein".

Na crnoj listi Savjeta bezbjednosti UN nalazi se i poznati svjetski terorista Khalil Džaraja, te Nedal Saleh, čiji su bosanskohercegovački pasoši istekli. Na toj listi su i poznate organizacije "Al-Furkan" i "Benevolens internešenel fondejšen", koje takođe djeluju u BiH.

Savjet bezbjednosti UN je 3. oktobra 2008. godine objavio izvještaj u kome je BiH stavljena na popis država u kojima se nalaze osobe i organizacije koje pomažu terorističku mrežu Al kaidu. Od tadašnjih 20-ak naturalizovanih državljana BiH i nekoliko humanitarnih udruženja, broj se do danas popeo na 86.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE