• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici NSRS - Ili ćute ili ih nema

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Među poslanicima Narodne skupštine RS, kao i prethodnih godina, izdvoje se oni koji izgleda smatraju da ćutanjem najviše doprinose radu, kao i građanima koji ih biraju. Pored toga, problematično je i prisustvo poslanika na sjednicama NS.

Ivana Lovrić, poslanik HSP-a od početka mandata 2014. godine nosi titulu “glavnog ćutologa”, a interesantno je i da je profesionalizovala svoj status u toj zakonodavnoj instituciji, što bi je trebalo motivisati da vidljivo i aktivno učestvuje u radu, budući da, uz minuli rad, prosječna plata profesionalnog poslanika može da dostigne oko 3 000 KM.

“Nijedno poslaničko pitanje ni inicijativu nisu postavili ili pokrenuli narodni poslanici: Ivana Lovrić (HSP), Milica Lovrić (SNSD), Gordana Tešanović (SNSD), Dušan Berić (SDS), Branko Butulija (SDS), Siniša Ilić (SRS), Vesna Jungić (SNSD), Siniša Maksimović (SNSD), Dragomir Vasić (SD) i Čedo Vuković (SNSD)”, saopštili su u Centrima civilnih inicijativa.

Najviše poslaničkih pitanja i inicijativa, u posmatranom periodu, postavili su ili pokrenuli poslanici: Branislav Borenović (PDP) - 19, Miroslav Brčkalo (PDP) - 16, Adam Šukalo (NS) - 13, Igor Ostojić (SDS) - 11, Dragan Galić (PDP) - 11, Vukota Govedarica(SDS) - 11.

Iz priloženog je vidljivo da su najveći interes da postavljaju pitanja imali poslanici opozicije, što je i logično, posebno sa stanovišta da neke teme koje ih interesuju nisu predmetom skupštinskih rasprava.

Plate poslanika

Mjesečna plata poslanika koji su zasnovali radni odnos u Narodnoj skupštini iznosi 2550,00 KM uz uvećanja zbog dodatnih funkcija i po osnovu minulog rada koji iznosi 0,50 odsto za svaku godinu radnog staža, može se reći da iznosi oko 3000 KM. Narodni poslanik koji nije u stalnom radnom odnosu u NS RS ima pravo na naknadu u mjesečnom iznosu (paušal) od 70 odsto osnovne plate poslanika koji su u stalnom ili profesionalnom radu. Po navedenom osnovu, sada prima mjesečnu naknadu od 1785,00 KM. Značajno je istaći, da poslanici koji primaju paušal od 1785 KM, neometano na svojim profesionalnim radnim mjestima primaju punu platu za poslove i funkcije koje obavljaju, pa većina poslanika koja nije profesionalizovala svoj status, faktički ostvaruje dupla primanja.

“Vidljivo je da se 42 odsto poslanika u veoma korektnom obimu bavi poslaničkim radom, te da koriste svoje mogućnosti da dođu do određenih saznanja i odgovora u vezi različitih tema koje ih interesuju u njihovom radu. Svoje mogućnosti da postavljaju pitanja izvršnoj vlasti, je koristilo 85 odsto poslanika u Skupštini, dok je 15 odsto  poslanika u 2017. godini, u potpunosti zanemarilo ovu poslovničku mogućnost”, kažu u CCI i navode da  Cvijetin Vilotić iz PDP-a nije ni imao priliku da postavlja poslanička pitanja, jer nije učestvovao u radu na redovnim sjednicama u 2017. godini, tačnije, poslanik je mandat preuzeo tek na kraju 2017. godine, te zbog toga nije relevantan uzorak o njegovim aktivnostima.

Iz monitorniga rada Narodne skupštine RS, koji je objavio CCI vidljivo je i da osam poslanika na skupštinskim zasjedanjima nije diskutovalo ni o jednoj od mjera koje su se pojavile na dnevnom redu parlamenta u 2017. godini.

U pitanju su, kako navode iz CCI-a, Milan Dakić (DNS), Veljko Marić (SNSD), Ivana Lovrić (HSP), Siniša Ilić (SRS), Ilija Tamindžija (SNSD), Čedo Vuković (SNSD) i Dalibor Pavić (SNSD).

Oni koji su diskutovali po najvećem broju tačaka dnevnog reda, u posmatranom periodu, su: Milanko Mihajlica (SRS RS) – 47, Adam Šukalo (NS) – 38, Nedeljko Glamočak (SDS) – 35, Zdravko Krsmanović (NDP) – 34, Admir Čavka (SBB) – 33 i Dragoljub Davidović (SNSD) – 26.

Ono što su u Centrima civilnih inicijativa zabilježili je i prisustvo sjednicama NSRS, iz kojeg se vidi da je u 2017. godini od 36 zasjedanja NSRS na svega 6 zabilježeno prisustvo svih poslanika.

Najviše izostanaka sa sjednica napravili su: Dragomir Vasić (SDS) - 26, Siniša Ilić (SRS) - 20, Dragan Čavić (NDP) - 12 i Senad Bratić (SDA) - 13.

“No, ovdje su vidljivi izostanci koji su se uredno najavili, dok na skupštinskim zasjedanjima, značajno je manji broj poslanika koji kontinuirano rade na sjednicama. Ti izlasci se ne evidentiraju, poslanici ulaze i izlaze iz skupštinske sale, a skupštinsko rukovodstvo se interesuje samo da, u skladu sa Poslovnikom, u skupštinskoj sali bude prisutno 28 poslanika, kako bi se uvijek održavao kvorum neophodan za rad”, kažu u CCI.

CCI: Utvrditi istinu o deficitu budžeta RS

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE