• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stupar oslobođen za genocid u Srebrenici

Bivši komandant Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića Miloš Stupar oslobođen je u srijedu optužbi za genocid u Srebrenici.

 Stupar oslobođen za genocid u Srebrenici Izvor: MONDO

Epilog je to obnovljenog suđenja pred Apelacionim vijećem Suda BiH, a nakon što je ovo vijeće uvažilo žalbu branioca okrivljenog Stupara (1963.) i ukinulo prvostepenu presudu u ovom predmetu.

Apelaciono vijeće Odjeljenja za ratne zločine Suda BiH smatra da je na temelju izvedenih dokaza izvan razumne sumnje utvrđeno da Stupar nije de-fakto i de-jure imao efektivnu kontrolu nad pripadnicima jedinice koja je u julu 1995. godine počinila zločin.


Sud je, naime, utvrdio da je pomenutom jedinicom 13. jula 1995. tokom pogubljenja više od 1.000 Srebreničana u Zemljoradničkoj zadruzi "Kravica" (opština Bratunac) komandovao izvjesni Rade Čuturić, koji je poginuo u septembru 1995. godine, a da je Stupar na toj dužnosti bio od februara 1994. do juna 1995. godine.

Drugostepenom presudom oboreni su tužbeni navodi iz precizirane optužnice, prema kojima je Stupar bio terećen po komandnoj odgovornosti za nesprečavanje počinjenja zločina, odnosno nesankcionisanje njegovih počinilaca - pripadnika Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića.

Stupar je u skladu s oslobađajućom presudom oslobođen i naknade na ime troškova sudskog postupka te mjera zabrane koje su bile na snazi od 27. januara ove godine, odnosno dana ukidanja pritvora.

Stupar je u julu 2008. nepravomoćno osuđen na 40 godina dugotrajnog zatvora po komandnoj odgovornosti, odnosno za nekažnjavanje pripadnika pomenute jedinice.

Stuparu se za genocid u Srebrenici sudilo zajedno s još desetoricom pripadnika Drugog odreda Vojske Republike Srpske.

Tako su ranije pravomoćnom presudom Suda BiH na 28 godina zatvora osuđeni Petar Mitrović, Slobodan Jakovljević i Branislav Medan, dok su Brano Džinić i Aleksandar Radovanović osuđeni na kaznu od 32 godine, a Milenko Trifunović na 33 godine zatvora.

Istovremeno, krivice su oslobođeni Milovan Matić, Miladin Stevanović, Velibor Maksimović i Dragiša Živanović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE