• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Generala Krstića prebili u engleskom zatvoru

Radislav Krstić, bivši aktivni general Vojske Republike Srpske teško je povrijeđen u tuči u zatvoru Velikoj Britaniji.

 Generala Krstića prebili u engleskom zatvoru Izvor: MONDO

Haški osuđenik general Radislav Krstić, koji zatvorsku kaznu služi u Engleskoj, povređen je danas u tuči u zatvoru "Vejkfild" u Zapadnom Jokširu kada su trojica muslimana uletela u njegovu ćeliju i napala ga.

Ministarstvo pravde Velike Britanije potvrdilo je Tanjugu da su Krstića u petak u 11.30 časova napala trojica zatvorenika i da je smješten u bolnicu.

Tanjug saznaje da je Krstić van životne opasnosti.

Njega su napala trojica zatvorenika muslimana i nanijela mu povrede po glavi i vratu.

Napadači, za koje se ne zna da li su takođe iz bivše Jugoslavije, upali su u ćeliju bivšeg generala Vojske Republike Srpske i počeli da ga tuku.

Zatvorski čuvari, kako tvrdi Tanjugov izvor, nisu imali nikakve nagovještaje da bi do ovakvog incidenta moglo da dođe.

General Krstić bio je komandant Drinskog korpusa Vojske RS, a po haškoj potjernici uhapšen je decembra 1998.

Prvostepeno je bio osuđen za genocid u Srebrenici, na 46 godina zatvora, ali mu je u drugom stepenu presuda promijenjena, na pomaganje u genocidu, i skraćena na 35 godina robije.

Napad na generala Radislava Krstića bio je predvidiv, zbog čega će njegovi branioci tražiti prijem kod predsjednika Haškog tribunala Patrika Robinsona, potvrdio je Krstićev advokat Tomislav Višnjić.

Višnjić je za elektronske medije u Srbiji rekao da je od Krstićevog advokata u Engleskoj Rasela Hopkinsa dobio informaciju da je general vraćen u zatvor, nakon ukazane ljekarske pomoći u civilnoj bolnici.

On je potvrdio da je Krstić u zatvor "Vejkfild" u zapadnom Jorkširu prebačen prije nekoliko mjeseci, gdje je tretman prema njemu bio izuzetno loš i više puta mu je bilo prijećeno.

"Ovo je greška britanskog Ministarstva pravde i bezbjednosnog sistema u zatvoru. Nadležni duboko treba da se zamisle da li general Krstić treba da nastavi da služi kaznu u tom zatvoru", rekao je Višnjić.

Mladen Đurković, zet generala Krstića, rekao je da ovo nije bio prvi napad islamista, ali da su u prethodnim takvim situacijama bezbjednosne službe zatvora blagovremeno reagovale.

"Iz bezbjednosnih razloga general šest mjeseci nije izlazio iz svoje ćelije, niti na čist vazduh, a tražio je i da šeta sam", rekao je Đurković.

Haški osuđenik i general VRS Radislav Krstić povrijeđen je kada su ga napala trojica osuđenika muslimana, potvrdio je Srni Krstićev advokat Nenad Petrušić.

On je precizirao da su tokom zatvorske šetnje na Krstića nasrnula trojice muslimana iz islamskih zemalja, koji su mu nanijeli povrede oštrim predmetom po licu i tupim predmetima po tijelu.

"Da li su te potvrde teške, da li ima neke frakture ili ne, to ne mogu da kažem. Ali, u svakom slučaju napad se dogodio", dodao je Petrušić.

On je siguran da Krstić nije ničim izazvao taj napad, koji se samo može dovesti u vezu sa njegovom presudom za Srebrenicu.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE