• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpskoj od naoružanja 80 odsto sredstava

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac rekao je da 80 odsto sredstava od najavljene prodaje viška naoružanja ide u budžet RS.

 Srpskoj od naoružanja 80 odsto sredstava Izvor: MONDO

Prema njegovim riječima, 20 odsto tih sredstava biti usmjereno na budžet Ministarstva odbrane BiH.

"Ministarstvo odbrane BiH, koje će u budućem periodu da proda naoružanje, treba da predloži komisiju koja će raditi na tome, a činiće je službenici Ministarstva koji će raspisati tender, dok će prodaju viška naoružanja vršiti za to ovlašćene i registrovane kuće, među kojima je i Direkcija za promet naoružanja RS, koja ima sertifikat za takve poslove", rekao je Marjanac za "Glas Srpske".

On je dodao da će, kada tender bude raspisan, mogućnost da se jave imati sve kuće koje posjeduju sertifikat.

"U ovom trenutku je veoma teško procijeniti koliki je tačan iznos sredstava i biće poznat kada se raspiše tender. Komisija će, na osnovu ponude i potražnje sačiniti tender, a koliko će novca od prodaje biti dobijeno zavisiće od interesa kupaca", istakao je Marjanac.

On je naveo da će biti raspisana dva tendera, a da bi sva procedura prodaje trebalo da bude završena do 31. decembra 2011. godine.

"Koliko će biti zainteresovanih kupaca i koliko tih sredstava će biti prodato i za koje iznose, u ovom trenutku je veoma teško procijeniti", rekao je Marjanac i naglasio da će ova sredstva u godinama recesije svakako dobro doći budžetima.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Miladin Milojčić rekao je da se trenutno u Oružanim snagama nalazi blizu 23 hiljade tona viška municije, oružja i minsko-eksplozivnih sredstava koji se čuvaju na 31 lokaciji u BiH, a naslijeđenih od Vojske RS i Armije BiH, koje su posjedovale naoružanje i vojnu opremu bivše JNA.

On je istakao da bi za Oružane snage BiH bila krupna stvar ako bi se riješile viška naoružanja, jer bi se rješavanjem svake od 31 lokacije na kojima se višak čuva smanjili troškovi angažovanog personala, koји би био vraćen u redovne misije i na obuku. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE