• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS: Privatizacija Elektroprivrede "na mala vrata"

SDS saopštila da Vlada RS intenzivno radi na "projektima privatizacije na mala vrata "Elektroprivrede RS".

 SDS: Privatizacija Elektroprivrede "na mala vrata" Izvor: MONDO

Iz SDS-a tvrde da Vlada RS u planu ima ustupanje rijeke Drine Italijanima i Nijemcima, te formiranje zajedničkih energetskih preduzeća preko kojih bi "Elektroprivreda RS", kako kažu, bila privatizovana na mala vrata.

U saopštenju se navodi da informacije koje je SDS dobila od stranih investitora "govore da je RS pred ekonomskim slomom", zbog čega aktuelna vlast pred oktobarske izbore, kako kažu, pokušava doći do sredstava rasprodajom jedina dva preostala resursa - šuma i rijeka. /kraj/rr
Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac rekao da su Srpska, Srbija i Italija potpisale zajedničku izjavu o korištenju hidropotencijala srednjeg toka Drine, kojim je predviđena izgradnja tri hidrocentrale, dok Vlada RS o drugom projektu gradnje HE vodi pregovore i sa njemačkom firmom "RNJE".

Planirana snaga tri hidrocentrale na Drini - Rogačica, Dubravica i Tegare, kreće se od 380 do 400 megavata, koje bi godišnje mogle da proizvedu oko 1 500 gigavat-časova električne energije. Riječ je o razvojnim i strateškim projektima, koji će u narednih pet do sedam godina uposliti niz preduzeća i veliki broj radnika u Srbiji, dok će pri tom Srbija i RS trajno ostati vlasnici ili suvlasnici tih objekata, koji se zasnivaju na podsticajnim mjerama italijanske vlade za "čistu energiju".

 "Ova rijeka je u energetskom smislu veoma važna za RS, ali i za Srbiju, koja je zainteresovana za korištenje njenih potencijala. Projekat Srpske i Srbije jeste rezultat zajedničkih interesa dvije države i predstavlja saradnju u istraživanju i razvoju hidroenergetskih projekata na Drini. Sporazumom se ne precizira izgradnja objekata na srednjem toku rijeke, već istraživanje i izrada studija opravdanosti kao preduslova za ulaganja", rekao je Puhalac za današnje "Večernje novosti". (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE