• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nužan popis stanovništva u BiH

Popisa stanovništva u BiH je nužan jer bi bez njega proces integracije BiH u EU bio usporen.

 Nužan popis stanovništva u BiH Izvor: MONDO

Ovo su upozorili direktor za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Pjer Mirel i direktor u Direkciji za vanjsku saradnju, komunikacije i ključne indikatore u Eurostatu Piter Everers.

"Dostatni fondovi EU postaće dostupni samo ukoliko budu utvrđeni vjerodostojni podaci o stanovništvu u BiH", naglasio je Mirel za "Nezavisne novine".

Podsjetivši da je posljednji popis stanovništva u BiH izvršen 1991. godine, Mirel je naglasio da se demografska situacija značajno promijenila, a procjene o tome koliko danas u BiH ima stanovnika variraju od 3,2 miliona i 3,8 miliona, ali pouzdani podaci ne postoje.

U slučaju da BiH ne izvrši popis stanovništva istovremeno kada i susjedne zemlje i države članice EU, Mirel je rekao da bi ona bila jedina država na prostoru zapadnog Balkana koja ne bi provela popis u 2011. godini, ne bi bila dio međunarodne porodice u jednom tako važnom poduhvatu, udaljila bi se od napretka koji je ostvaren u Hrvatskoj i drugim susjednim zemljama i značajno bi zaostala u ekonomskom razvoju.

"Fondovi EU ne mogu biti odobreni za državu koja nema potrebnu statistiku. Svi vidovi planiranja u BiH ne bi bili mogući bez pouzdanih podataka o stanovništvu. To bi prouzrokovalo niz negativnih efekata - ne bi se moglo razvijati tržište radne snage, javio bi se rizik povećanja nezaposlenosti zbog nepostojanja makroekonomskih strategija. Kapaciteti škola, bolnica, domova za umirovljenike možda ne odgovaraju stvarnim potrebama stanovništva. Političari će morati da objasne građanima zbog čega se to dešava", istakao je Mirel.

Everers je u zajedničkom intervjuu ocijenio da se kod popisa stanovništva ne radi samo o prebrojavanju ljudi, već je cilj da se dobiju podaci o demokratskim, ekonomskim i socijalnim činjenicama.

On je istakao da informacije o etničkoj pripadnosti, vjerskom opredjeljenju ili jeziku nisu obavezne, a ukoliko BiH odluči da uključi i ta pitanja, građani mogu na njih odgovarati na dobrovoljnoj osnovi, jer standardi EU predviđaju da građani imaju pravo da slobodno odlučuju o tome da odgovore.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE