• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Simić upozoravao na "curenje" informacija

Krstan Simić dugo upozoravao o "curenju" informacija iz Ustavnog suda BiH ka apelantima

 Simić upozoravao na "curenje" informacija Izvor: MONDO

Sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić, koji je u subotu razriješen dužnosti, izjavio je da je dugo upozoravao predsjednika Ustavnog suda BiH Miodraga Simovića da su o važnim predmetima "curile" informacije ka apelantima i da je riječ o kriminalu u toj ustanovi.

"Apsolutno je sigurno da te informacije nisu išle od savjetnika, stručnih saradnika koji svoj posao rade uz ogroman napor, odgovorno i savjesno. Simović je odgovoran što nijednu radnju nije preduzeo da to istraži i pokuša da spriječi. Postoje dokumenti o svemu što govorim", rekao je Simić za "Glas Srpske".

Govoreći o zahtjevima za njegovo izuzeće iz pojedinih predmeta, Simić je naveo da mu se dešavalo da ga preko prijatelja nazove apelant i kaže: "Samo je do Vas stalo, Vi ste protiv".

"Shvatite da čovjek zna i Vaš stav, da zna koje pravno mišljenje zastupate i onda se  morate pitati jeste li ugroženi, jer takva osoba sigurno to tumači kao `uspio bih da nije bilo Krstana Simića`", dodao je Simić.

Komentarišući svoja upozorenja kolegama da se za neke predmete određuju privremene mjere kojima se odgađaju krivične sankcije pojedincima, Simić je rekao da je riječ o licima iz krugova takozvanih tajkuna ili političara, a ne običnog svijeta.

"Moji prigovori da apelanti znaju šta mi govorimo završavali su većinom na zatvorenim sjednicama. Ako vam kažem da su i sa sjednice na kojoj je raspravljano o mom razrješenju pojedinci imali informacije o tome šta je ko govorio, to dovoljno govori samo za sebe. Ali ništa nije bio dovoljan razlog da Sud preduzme određene mjere kako bi ti postupci bili spriječeni i isključeni", naglasio je Simić.

Govoreći o svom pismu lideru SNSD-a Miloradu Dodiku koje je bilo povod za razrješenje dužnosti sudije Ustavnog suda BiH, Simić je istakao da u njemu nedostaje četvrta strana u kojoj je pokrenuo pitanje reforme Ustavnog suda.

"Tu sam doslovno napisao da dosadašnja rješenja nisu dobra, da su sudije izabrane maltene doživotno, do navršenih 70 godina života, da BiH nema društveni stepen razvoja za takvu odredbu, da je potrebno ponovo uvesti ograničeni mandat sudijama Ustavnog suda da bi sudije bile podvrgnute i ocjeni svog rada. Naravno, ta stranica je na volšeban način sklonjena", naglasio je Simić.

Simićevo razrješenje tražio je predsjednik Ustavnog suda BiH Miodrag Simović zbog, kako je ocijenio, njegovog nedoličnog ponašanja i nesavjesnog rada u periodu od decembra prošle do sredine januara ove godine, čime je Simić Ustavnom sudu nanio "nesagledivu štetu i narušio dignitet".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE