• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osuda napada na generala Krstića

NVO "Istorijski projekat Srebrenica" osuđuje napad na generala Radislava Krstića i zahtijeva njegovo prebacivanje u zatvor u Rusiji

 Osuda napada na generala Krstića Izvor: MONDO

Nevladina organizacija "Istorijski projekat Srebrenica" oštro osuđuje skoro smrtonosni napad na generala Radislava Krstića u zatvoru Vejkfild, u Velikoj Britaniji, gdje se general nalazi na izdržavanju "nepravedne kazne izrečene u vezi sa događajima u Srebrenici u julu 1995. godine", i zahtijeva da on do daljeg bude prebačen u zatvor u Ruskoj Federaciji.

"Kao što je u svojoj reakciji na ovaj zločin istakla dr Dijana Džonston, ugledna američka analitičarka i stručnjak za savremeni Balkan, napad na generala Krstića posebno je gnusan iz nekoliko razloga:

Raskorak između kazne i njegove uloge u navodnom genocidu ogroman je; njegov život je očigledno u opasnosti, što ovaj slučaj čini naročito urgentnim; i najzad njegova neutemeljena osuda jedini je osnov za izvedeni zaključak o genocidu koji se koristi kao glavni argumenat za ućutkivanje svakog ko se suprotstavlja NATO propagandi" - navodi se u saopštenju ove organizacije.

"Na osnovu izveštaja o okolnostima napada, utvrđeno je da u zatvoru gde je utamničen ekstremisti generalu Krstiću već poduže vremena prete, i da on već šest meseci zbog toga ne izlazi iz svoje ćelije. To znači da su britanske vlasti - koje su odgovorne da vode brigu o njegovoj bezbednosti - bile upozorene da je general Krstić bio ugrožen i da bi se ovakav napad mogao dogoditi" - upozorava se u tekstu.

"Istorijski projekat Srebrenica" izražava zabrinutost da su britanske vlasti, "koje sarađuju sa Haškim inkvizitorskim sistemom i u ovom slučaju predstavljaju njegov sastavni deo, namerno zažmurele i omogućile napadačima da pokušaju da ostvare svoj naum".

"Aktivnosti naše nevladine organizacije na objektivnom ispitivanju činjeničke pozadine događaja u Srebrenici, između ostalog, znatno su doprinele formiranju svesti kod domaće i inostrane javnosti da je zvanična priča o Srebrenici neodrživa. Samim tim, dovode se u pitanje i svi njeni glavni elementi, uključujući i osudu za genocid, što je bilo najvažniji rezultat montiranog suđenja generalu Radislavu Krstiću.

Inicijativu za reviziju te presude, na osnovu najnovijih uvida i podataka koji je čine još upitnijom nego što je bila u vreme kada su je doneli, Hag i njegovi pomagači mogli su s pravom uskoro da očekuju" - stoji u saopštenju koje potpisuje Stefan Karganović, predsjednik "Istorijskog projekta Srebrenica".

Zato se osnovano postavlja pitanje, stoji dalje u tekstu, "da li su Haški tribunal i njegova produžena ruka, vlasti u Velikoj Britaniji, namerno ignorisali životnu opasnost kojoj je general Krstić bio izložen u zatvoru Vejkfild da bi se uz pomoć lokalnih kriminalaca zauvek zatvorio njegov predmet i sprečilo njegovo formalno preispitivanje pred sudom i pred međunarodnom javnošću".

"Napad na generala Krstića još jedanput u najvećoj meri moralno diskredituje Haški tribunal i sve sastavne delove njegovog sistema. Sličnim fizičkim napadima u Švedskoj bila je izložena i dr Biljana Plavšić, a sada se nadvija pojačana životna opasnost nad svim političkim zatvorenicima ovog političkog suda, uključujući Momčila Krajišnika, Vojislava Šešelja i dr Radovana Karadžića.." - upozorava se u tekstu.

"Istorijski projekat Srebrenica" zahtijeva da bez odgađanja bude obavljena temeljna i transparentna istraga koja će rasvijetliti sve okolnosti pokušaja ubistva generala Krstića, utvrditi identitet izvršioca i naredbodavaca, i omogućiti da se oni primjereno kazne.

"Usljed potpunog gubitka povjerenja javnosti u sposobnost i volju zatvorskih organa da garantuju bezbednost generala Krstića, zahtevamo da se on hitno iz Velike Britanije premesti na teritoriju Ruske Federacije i da do okončanja sudske revizije njegove nepravedne i politički iskonstruisane presude on bude konfiniran tamo" - navodi se u saoštenju "Istorijskog priojekta Srebrenica".   

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE