• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija traži premještanje Krstića

Poslije pokušaja ubistva Radislava Krstića Srbija će zatražiti da general iz Britanije bude prebačen u neki drugi evropski zatvor

 Srbija traži premještanje Krstića Izvor: MONDO

Vlada Srbije zatražiće od Haškog tribunala da general Radislav Krstić bude prebačen iz zatvora „Vejkfild" u Velikoj Britaniji u neki drugi evropski zatvor, piše "Press".

Predstavnici Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom sastaće se u ponedjeljak u Vladi sa članovima porodice Krstić i dogovoriti šta treba preduzeti posle prošlonedeljnog napada na generala Krstića u britanskom zatvoru.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Rasim Ljajić za Press kaže da će zatražiti zvaničnu informaciju o ovom slučaju.

"Prvo ćemo obaviti razgovor sa porodicom i odbranom, a onda ćemo od Sekretarijata Haškog tribunala, koji ga je i uputio na izdržavanje kazne u zatvor „Vejkfild", tražiti da nam dostave potpunu informaciju o tome šta se tamo desilo. U svakom slučaju, ovo je veliki propust zatvorskih vlasti u Velikoj Britaniji. Ako odbrana ili porodica budu zahtjevali da on više ne služi kaznu u tom zatvoru, tražićemo da bude premješten...", priča Ljajić.

Generalova ćerka Tamara Krstić kaže da je njen otac za dlaku izbjegao smrt.

"Tatu su posjetili predstavnici naše ambasade odmah pošto mu je ukazana pomoć. On ima više posjekotina, jedna je na sljepoočnici, druga na čelu, a najveća je duga čak 20 centimetara i to uz samu arteriju, od uveta preko vrata. Ispričao mi je da su u njegovu ćeliju koja je bila otvorena u vrijeme doručka uletila trojica osuđenika, jedan bijelac i dvojica tamnoputih. Oborili su ga na zemlju i bukvalno počeli da ga kolju", priča Tamara Krstić i podsjeća da je komisija Evropskog suda za ljudska prava posjetila Radislava prije dva mjeseca u zatvoru.

"On im je tada ispričao kakve sve strašne probleme ima u zatvoru. Ne mogu da vjerujem da niko nije reagovao, a da vam ne govorim da mu, pošto nema nogu, ne dozvoljavaju ni da koristi protezu... U svakom slučaju, mi ćemo tražiti da on bude premješten u drugi zatvor", naglašava generalova ćerka.

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je da Tribunal još nije zvanično obaviješten o napadu na generala Krstića!?!

"Imaćemo više detalja kada Tribunal bude zvanično obaviješten, a o zahtjevu za premještanje moći ćemo da govorimo tek kada ga dobijemo - rekla je Jelačićeva.

Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS, smatra da se napad na Krstića dogodio po narudžbini.

"Taj napad se dogodio po narudžbini, jer sigurno ima poremećenih i bolesnih umova koji smatraju da generala Krstića, bez obzira na to što je invalid, treba maltretirati, pa čak i ubiti... Napad na Krstića treba dodatno da nas upozori da se pozabavimo time u kakvim uslovima i kakav status imaju Srbi u kazamatima Evrope, pa i BiH...", kaže Ćurguz.

Nevladina organizacija "Istorijski projekat Srebrenica" oštro osuđuje skoro smrtonosni napad na generala Radislava Krstića u zatvoru Vejkfild, u Velikoj Britaniji, gdje se general nalazi na izdržavanju "nepravedne kazne izrečene u vezi sa događajima u Srebrenici u julu 1995. godine", i zahtijeva da on do daljeg bude prebačen u zatvor u Ruskoj Federaciji.

"Kao što je u svojoj reakciji na ovaj zločin istakla dr Dijana Džonston, ugledna američka analitičarka i stručnjak za savremeni Balkan, napad na generala Krstića posebno je gnusan iz nekoliko razloga:

Raskorak između kazne i njegove uloge u navodnom genocidu ogroman je; njegov život je očigledno u opasnosti, što ovaj slučaj čini naročito urgentnim; i najzad njegova neutemeljena osuda jedini je osnov za izvedeni zaključak o genocidu koji se koristi kao glavni argumenat za ućutkivanje svakog ko se suprotstavlja NATO propagandi" - navodi se u saopštenju ove organizacije.

"Na osnovu izveštaja o okolnostima napada, utvrđeno je da u zatvoru gde je utamničen ekstremisti generalu Krstiću već poduže vremena prete, i da on već šest meseci zbog toga ne izlazi iz svoje ćelije. To znači da su britanske vlasti - koje su odgovorne da vode brigu o njegovoj bezbednosti - bile upozorene da je general Krstić bio ugrožen i da bi se ovakav napad mogao dogoditi" - upozorava se u tekstu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE